Gutfeeling labs
Beställ Logga in
/!\
Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare. Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare.

För att vår webbsajt ska fungera på bästa sätt ber vi dig att uppdatera din webbläsare eller använda en annan webbläsare. Läs mer här

Vad är läckande tarm?

Läckande tarm

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, har tilldragit sig stigande intresse. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad problem och sjukdomar.

Kopplingar mellan läckande tarm och olika sjukdomar

Vissa forskningsstudier finner kopplingar mellan läckande tarm och vitt skilda problem som exempelvis övervikt, migrän, psoriasis, reumatism, MS, diabetes typ 1 och 2, asthma, IBS, Ulcerös colit, Crohns sjukdom, samt allergier för att nämna några.

Diffusa problem som uppblåst mage, diarré eller förstoppning, huvudvärk, trötthet, depression, hudrodnader, acne, rosacea, eksem, stort sötsug, eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd), artrit/ledvärk och diffus inflammation anses också kunna vara associerade till läckande tarm.

Vad beror det på?

Läckande tarm / ökad genomsläpplighet i tarmen menar man skulle kunna orsakas av en mängd olika faktorer, ofta med en obalans i tarmfloran till följd. Några exempel man sett kan bidra till läckande tarm är:

  • Födoämnen som innehåller gluten
  • Tillsatser i mat
  • Stress
  • Överdrivet socker- och alkoholintag
  • Antibiotika

Forskning har visat att markörer för läckande tarm (Zonulin-familjens peptider) är högre vid ett flertal av ovan nämnda problem och sjukdomar.

Behandling av läckande tarm

Vad kan man göra själv? Man kan prova att undvika eller minska på glutenhaltiga spannmål, socker, alkohol och processad mat samt införa livsstilsförändringar som exempelvis hjälp med stresshantering.

Kost och kosttillskott kan öka andelen av ”goda bakterier” som Akkermansia och Faecalibacterium prausnitzii vilka visat sig kunna stärka tarmens barriärfunktion. Mjölksyrabakterier, både från fil, yoghurt, kefir och syrade grönsaker, men också i form av probiotiska tillskott har också potential att ”täta” tarmslemhinnan.

Med en analys av tarmfloran med Gutfeeling Labs får man bland annat veta hur stor andelen av tarmflorans bakterier som har potential att producera smörsyra, ett ämne som visat sig kunna stärka tarmslemhinnans barriärfunktion. Med våra kostråd kan man få hjälp med att försöka öka andelen av smörsyreproducerande bakterier i tarmen.

Här kan du läsa mer om vad vi mäter i tarmfloraanalysen!

Beställ en analys

Relaterade artiklar

Selma fick ont i magen av lax
  • Tarmfloran

Selma kan äntligen äta lax igen efter GutClear®

Mitt namn är Selma, jag är 25 år gammal och jobbar som tandsköterska i Lund. Mina besvär från magen började för 3 år sedan efter en enormt stressig period på arbetet och socialt. Symptomen från magen var flera dagliga episoder med diarré, illamående, uppspändhet samt plötslig matintolerans. Jag blev speciellt dålig av fisk, särskilt lax vilket var min favoritmat. Jag provade GutClear och märkte skillnad redan efter några dagar, dock fortfarande illamående under tiden jag använde GutClear men denna avtog efter den sista dospåsen den 10:e dagen. Sedan dess har jag mått mycket bättre och magen samarbetar nu med mig!

ont i magen och gaser kan vara SIBO
  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm