Frågor och svar
Frågor om analysen
Tarmfloran kan påverka välbefinnandet enligt ett stort antal vetenskapliga studier. Forskare har visat att tarmfloran kan ha inverkan på vårt immunförsvar, tarmslemhinnans barriärfunktion, samt hur vi mår. Genom att veta hur det står till med tarmfloran kan man få ett utgångsläge att förhålla sig till, samt med information om kost- och kosttillskott få möjlighet att försöka öka andelen av bakterier som producerar hälsofrämjande substanser.
Med en genetisk analys av tarmflorans bakterier som kallas "metagenomisk analys av prokaryotisk 16S ribosomal RNA” kan vi särskilja olika bakterier eftersom denna gen skiljer sig mellan olika bakteriearter.
Genom att veta vilka bakterier som finns i tarmfloran samt genom att utnyttja ett dataprogra (algoritm) som kan sortera ut bakterier utifrån hur deras ämnesomsättning ser ut, så kan vi analysera hur stor andel utav tarmfloran som kan tillverka t.ex antiinflammatoriska fettsyror (smörsyra och propionsyra) och folsyra i förhållande till de tarmflorebakterier som inte gör det. På samma vis kan vi också mäta fraktionen av bakterier i tarmfloran som kan bryta ner inulin, oligofruktos och laktos.
Nej.
Det går bra att analysera tarmfloran oavsett ålder. I dagsläget kräver vi en unik e-postadress för varje person som ska analyseras, eftersom vi inte tillåter att ett konto har tillgång till flera olika personers resultat. När du aktiverar ditt provtagningskit är det alltså viktigt att du inte aktiverar flera kit på samma e-postadress om de är tänka att användas av olika individer.
Själva analyserna genomförs på kommersiella system (Chemagic prime, Sciclone, samt Illumina) och dessa maskiner hanterar våra data i varje steg i analysprocessen.
Laboratory Management System (LIMS; via Plant Vision) säkrar dataintegritet för all laboratorieinformation.
Vi kvalitetssäkrar vid varje intern process och kan därför genomföra våra analyser med garanterad i varje steg.
Våren 2021 certifierar vi oss mot ISO 17025.
Data som resulterar från analyserna tillhör Gutfeeling Labs. Vi säljer inte vidare testresultat eller data, personuppgifter och dylikt. Du kan läsa mer om hur vi följer GDPR på vår webbsida.
Frågor om köpet
Ja. En analys knyts till en person och konto först när aktiveringen sker, vilket är en del av provtagnings-instruktionerna.
Vi skickar normalt sett ut inkomna beställningar efterföljande vardag. Därefter tillkommer 2-3 dagar för leverans via PostNord.
Det tar 1-3 veckor att bearbeta proverna och sammanställa resultaten. Om det blir förseningar på grund av oförutsedda omständigheter informeras du om detta på mail. Om ditt prov har för mycket eller för liten mängd analysmaterial, kontaktar vi dig på mail och sänder ut nytt provtagningskit utan extra kostnad.
Frågor om provtagningen
Ditt provtagningskit (inklusive provröret med vätska i) kan förvaras i rumstemperatur i upp till två år innan du tar dina prov. Efter du har tagit ditt prov, håller sig provmaterialet i röret sig i en månad, men det bästa är om du returnerar dina prover till oss så snabbt som möjligt efter provtagningen.
Nej. Lösningen i provröret gör att illaluktande gas inte kan produceras.
Frågor om resultatet
Nej. Tarmfloreanalysen är inte ett diagnostiskt verktyg, kan inte diagnostisera sjukdomar och skall inte användas i det syftet. Tarmfloreanalysen visar förekomst av utvalda bakterier samt delar av din tarmfloras funktion.
Vår information om kost och kosttillskott garanterar inte en förändring utav din tarmflora. Tarmfloran är individuell och kan förändras utan en mängd andra faktorer. Vår förhoppning är att du ska bli inspirerad av den generella information kring kost och kosttillskott som vi medsänder analysresultatet och att din tarmflora blir mer balanserad, men vi kan inte garantera detta.
Referensvärden omkring antal bakterier, bakteriell produktion av smörsyra och propionsyra, nedbrytning av inulin och oligofruktos, laktosnedbrytning, samt produktion av folsyra är tagna från en stor studie (TwinsUK) med en databas bestående av resultat av tarmflorans profil från över 3000 övervägande friska individer: (http://twinsuk.ac.uk/resources-for-researchers/access-our-data/)
Nej. Tarmens bakteriella artrikedom är individuell och begreppet ”normalflora” finns inte. Varje person har sin unika blandning av mikrober, vilken kan förändras över tid.
Nej. Ett värde på 0% av bakterien Akkermansia kan bero på att man har så låga nivåer att vår metod inte kan mäta denna bakterie och behöver inte innebära att Akkermansia saknas helt. Akkermansia finns inte som kommersiellt probiotiskt tillskott (levande bakterier) till allmänheten ännu. För att försöka öka mängden av Akkermansia kan man ge näring till dessa bakterier, eller ge näring till bakterier som i sin tur kan producera ämnen som Akkermansia kan använda sig av för tillväxt. Akkermansia är en långsamväxande bakterie, så det kan ta månader innan man kan se ett resultat på eventuellt ökade mängder av denna bakterie.
Vi analyserar inte om man har brist på folsyra i kroppen. Detta kan endast göras via blodprov. Folsyra får man i sig genom kosten, bl.a. genom att äta bönor, linser, spenat, rucola, broccoli och andra livsmedel rika på folsyra. Människan behöver folsyra för att bygga upp och reparera DNA. Forskning visar att folsyra kan produceras av vissa tarmbakterier. Vissa forskare menar att en lokal produktion av folsyra i tarmen potentiellt kan gynna cellerna i tjocktarmens slemhinna genom att bidra till en optimal DNA-reparation.
Nej. Förekomst av Faecalibacterium prausnitzii är individuell och kan dessutom förändras över tid.
Nej
Nej, graviditet påverkar inte analysresultaten såvida man inte har tagit antibiotika.
Vi ser att vid ett ”normalt” varierat kostintag så är den bakteriella artrikedomen väldigt konstant. Om man däremot ökar sitt intag av mjölksyrabakterier ovanpå ett ”normalt” varierande kostintag kan vi se att just dessa bakterier kan öka medan den totala artrikedomen är väsentligen konstant.
Allmänna frågor
Vi är ett företag som erbjuder en analystjänst riktad till privatpersoner. I analysen identifieras bakterier i tarmfloran samt andelen av tarmflorans bakterier som kan producera och bryta ner utvalda substanser. Tillsammans med analysresultat ges också information kring hur man skulle kunna påverka tarmfloran positivt. Gutfeeling Labs är ett bolag i SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.
Vi har utvecklat en analystjänst som är baserad på den senaste forskningen inom området. Vårt koncept bygger på en kombination av genteknik för identifiering av bakterier samt användande av en databas med information om tarmbakteriernas ämnesomsättning (vilka substanser de bryter ner och producerar).
Genom att veta vilka tarmbakterier en person har, kan man med denna databas identifiera vilka substanser tarmfloran kan producera och bryta ner. Metoden innebär att man kan analysera hur stor andel av tarmens bakterier som exempelvis kan producera smörsyra, ett ämne som har visat sig ha en stabiliserande effekt på tarmbarriären och har potentiellt antiinflammatoriska egenskaper. Vidare kan man mäta hur stor andel av tarmfloran som kan bryta ned kostfibrer. Detta är av intresse eftersom forskning har visat att nedbrytning av vissa kostfibrer kan resultera i minskat sötsug och hungerkänsla.
Din integritet är vår högsta prioritet. För att säkerställa din personliga integritet är ditt prov under hela processen kopplat till ett anonymt och unikt provnummer. Efter analys använder vi din epostadress för att kontakta dig. Dessa data har endast anställda vid Gutfeeling Labs tillgång till. Vår dataserver står i en anläggning (Ideon-IT i Lund) med inbyggd data- och brandsäkerhet.
Nej.
Detta kan du göra via GLÖMT DITT LÖSENORD under LOGGA IN.