Gutfeeling labs
Beställ en analys Logga in

Läckande tarm

Vad är läckande tarm?

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, har tilldragit sig stigande intresse. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad problem och sjukdomar.

Kopplingar mellan läckande tarm och olika sjukdomar

Vissa forskningsstudier finner kopplingar mellan läckande tarm och vitt skilda problem som exempelvis övervikt, migrän, psoriasis, reumatism, MS, diabetes typ 1 och 2, asthma, IBS, Ulcerös colit, Crohns sjukdom, samt allergier för att nämna några.

Diffusa problem som uppblåst mage, diarré eller förstoppning, huvudvärk, trötthet, depression, hudrodnader, acne, rosacea, eksem, stort sötsug, eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd), artrit/ledvärk och diffus inflammation anses också kunna vara associerade till läckande tarm.

Vad beror det på?

Läckande tarm / ökad genomsläpplighet i tarmen menar man skulle kunna orsakas av en mängd olika faktorer, ofta med en obalans i tarmfloran till följd. Några exempel man sett kan bidra till läckande tarm är:

  • Födoämnen som innehåller gluten
  • Tillsatser i mat
  • Stress
  • Överdrivet socker- och alkoholintag
  • Antibiotika

Forskning har visat att markörer för läckande tarm (Zonulin-familjens peptider) är högre vid ett flertal av ovan nämnda problem och sjukdomar.

Behandling av läckande tarm

Vad kan man göra själv? Man kan prova att undvika eller minska på glutenhaltiga spannmål, socker, alkohol och processad mat samt införa livsstilsförändringar som exempelvis hjälp med stresshantering.

Kost- och kosttillskott kan öka andelen av ”goda bakterier” som Akkermansia och Faecalibacterium prausnitzii vilka visat sig kunna stärka tarmens barriärfunktion. Mjölksyrabakterier, både i form av syrade grönsaker, men också i form av probiotiska tillskott har också potential att ”täta” tarmslemhinnan.

Med en analys av tarmfloran med Gutfeeling Labs får man bland annat veta hur stor andelen av tarmflorans bakterier som har potential att producera smörsyra, ett ämne som visat sig kunna stärka tarmslemhinnans barriärfunktion. Med våra kostråd kan man få hjälp med att försöka öka andelen av smörsyreproducerande bakterier i tarmen.

Gutfeeling Labs kommer att införa en analys av markörer för ökad genomsläpplighet i tarmen (Zonulin-familjens peptider) med början i oktober-november 2020.

Här kan du läsa mer om vad vi mäter i tarmfloreanalysen!

Relaterad artikel

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare när du är orolig eller blir “bubblig” i magen. Omvänt, så kan en problematisk mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Tarmen och hjärnans kommunikation

Relaterad artikel

Julkryddornas hälsofördelar

Många förknippar julen med att frossa i sötsaker och onyttiga rätter. Men julen behöver inte vara en onyttig högtid. Visste du till exempel att julkryddor är något av det nyttigaste som finns? Här listar vi några av de vanligaste julkryddorna och varför du borde få i dig mer (men måttligt såklart) av dem under jul!

5 vanliga julkryddor som är nyttiga