Har du uppblåst mage hela tiden? Det kan bero på bakterier i fel tarm

Upplever du ofta att din mage känns öm och svullen mellan måltiderna? Har du någon gång funderat på om det kan vara mer än bara maten du äter som orsakar detta? Om du regelbundet har dessa problem kan det bero på SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth – en överväxt av bakterier i tunntarmen som ofta är kopplad till kronisk stress.

Vad är SIBO och hur är det kopplat till en konstant uppblåst mage?

Tunntarmens funktion är att ta upp näringsämnen och det gör den genom sin tunna slemhinna, vars yta är ungefär lika stor som en badmintonplan. Tjocktarmen har, i motsats till tunntarmen, två kraftiga slemskikt som skyddar mot att bakterier och bakterietoxiner vandrar igenom till blodbanan. Tunntarmen är alltså inte byggd för att hantera många bakterier.

Cirka 70 % av kroppens immunceller finns i tunntarmens vägg och dessutom har tunntarmen ett välutvecklat nervsystem, så när bakterierna koloniserar tunntarmen kan det inte bara leda till gasbildning och uppblåsthet, utan även till frisättningen av toxiner från bakterierna kan vandra genom tunntarmens vägg och orsaka inflammation samt överstimulera nervsystemet. Detta kan påverka hela kroppen negativt.

Låt oss dyka djupare i vad SIBO är och hur detta tillstånd kan vara en dold orsak bakom din uppblåsta mage och matsmältningsbesvär.

När dessa SIBO-bakterier fermenterar maten (framför allt kolhydrater) i tunntarmen, produceras stora mängder gaser samt toxiner som vandrar genom tunntarmens vägg. Detta leder till lokala symtom som ofta uppkommer mellan måltiderna:

  • Uppblåsthet och gaser
  • Magknip och smärta
  • Diarré eller förstoppning
  • Kronisk trötthet
  • Hjärndimma
  • Led- och muskelvärk
  • Nedstämdhet

Många människor går runt med SIBO utan att veta om det och får ofta diagnosen IBS (irritabel tarm), men just SIBO kräver specifik hantering för att återställa ordningen i tarmen. En studie visade till och med att upp till 80 % av personer med IBS faktiskt hade SIBO.*

Varför uppstår SIBO?

Det finns flera faktorer som kan leda till att du utvecklar SIBO, bland annat:

  • Minskade tarmrörelser på grund av kronisk stress.
  • Försvagad ventil mellan tunntarmen och tjocktarmen, vilket gör att bakterier från tjocktarmen kan ta sig in i tunntarmen. Detta är också kopplat till kronisk stress
  • Småätande, som ger bakterierna mer näring att frodas på – ofta som en konsekvens av stress.

Hur vet du om du har SIBO?

Tecken på SIBO kan vara svåra att skilja från andra magproblem. Men om du upplever att din mage hela tiden är uppblåst, att du får gaser och obehag, särskilt efter måltider, kan detta vara en indikation på att du har SIBO.

SIBO är också associerat till hudeksem (fr.a. rosacea i ansiktet), kronisk trötthet, hjärndimma, och diffus värk. SIBO i sig är ingen diagnos, utan beskriver en ogynnsam fördelning av bakterier i tarmkanalen.

Om du misstänker att du har SIBO så kan i upp till 60% av tillfällen problemet identifieras med ett “utandningstest” där mängden väte och metan i din utandningsluft mäts efter att du konsumerat en specifik typ av sockerlösning.

Vad kan du göra åt det?

Det finns flera sätt att hantera och behandla SIBO:

  • Använd örtbaserade produkter (t.ex. GutClear®) eller antibiotika som Xifaxan® för att balansera din tarmflora.
  • Följ en låg-FODMAP-diet, som begränsar de kolhydrater som bakterierna använder för att jäsa och bilda gaser.
  • Stöd din tarmhälsa på lång sikt genom stresshantering, mindfulness och måttlig motion, som promenader eller lätt joggning.

Starta om magen

Känner du dig öm och svullen efter maten, och att du har en uppblåst mage hela tiden, kan det alltså vara mer än bara kostrelaterat. Du känner säkert igen dig i att ha provat dig fram bland olika dieter och kostråd. Om du inte har upplevt någon effekt kan detta alltså bero på SIBO.

Provar du en diet med ökat intag av kostfibrer kan detta till och med öka dina besvär genom att fibrerna göder bakterierna i tunntarmen, där de inte ska vara. Då kan det vara bra att ge tarmen en omstart genom att få ned halten av de ogynnsamma bakterierna först.

* Ghoshal, U. C., Shukla, R., & Ghoshal, U. (2017). Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome: A Bridge between Functional Organic Dichotomy. Gut and liver, 11(2), 196–208. Upp mot 40 % av friska kontrollpersoner testade positivt för SIBO, men hittills har inga vetenskapliga studier undersökt om dessa personer utvecklar besvär i ett senare skede och upp mot 80 % av personer med IBS hade SIBO.

GutClear® - Kosttilskott vid SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. Innehållet av Magnolia officinalis Rehder i GutClear® kan hjälpa dig att balansera dina tarmbakterier och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Tarmfloran

Bra och dåliga bakterier i tarmen

Vi får en del frågor om ”dåliga” bakterier i tarmen och hur man ska förhålla sig till dessa. Tarmfloran är som ett ekosystem där bakteriearter lever i en finstämd balans och där varje art har sin bestämda funktion. Man kan säga att det i princip pågår en ständig kamp om utrymmet mellan tarmbakterierna, vare sig dom är ”bra” eller "dåliga" bakterier.

"Dåliga" bakterier i tarmen
  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

5 goda vanor för en hälsofrämjande tarmflora

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Gör dessa 5 saker för din tarmflora