Artiklar om tarmhälsa

Här har vi samlat våra artiklar så att du kan ta del av tips, fakta kring tarmfloran, maghälsa och exempelvis spännande information om hur tarmfloran och resten av kroppen kommunicerar. Kom gärna med tips på vad du vill läsa mer om. Vi fyller på med artiklar här efterhand, så kolla gärna förbi då och då!

 • Tarmfloran

Dålig matsmältning påverkar hela kroppen

Matsmältningen är den process där kroppen bryter ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att näringsämnena kan absorberas och användas. Processen börjar i munnen där maten tuggas och blandas med saliv, fortsätter i magen där den bryts ner ytterligare av magsyra och enzymer, och avslutas i tunntarmen där näringsämnen absorberas. Slutligen passerar resterna vidare till tjocktarmen där vatten absorberas innan det som är kvar utsöndras som avföring. Matsmältningen är grunden för en hälsosam kropp och viktigt för att du ska kunna tillgodose allt du äter. Om den inte gör det, påverkar det hela kroppen.

Hur vet man om man har dålig matsmältning?
 • Tarmfloran

Tarmfloran och immunförsvaret: Finns det en koppling?

Har du någonsin undrat hur din tarmhälsa påverkar ditt immunförsvar? Denna artikel utforskar den fascinerande kopplingen mellan tarmfloran och immunförsvaret. Vi dyker in i hur tarmbakterier kan påverka allt från inflammation och sjukdomsresistens till vaccinationseffektivitet och behandling av kroniska sjukdomar. Du får också praktiska tips om hur du kan förbättra din tarmhälsa och därmed stärka ditt immunförsvar

Tarmfloran och immunförsvaret
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor. SIBO kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten.

Vad ska jag tänka kring kost och diet vid SIBO?
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Så kan du påverka din vagusnerv och må bättre

Kroppens längsta nerv, vagusnerven, spelar en stor roll när det kommer till att aktivera parasympatiska nervsystemet. Den går mellan tarmsystemet och hjärnan och gör allt från att reglera vår hjärtfrekvens och matsmältning till att minska vår stressnivå och inflammation. Vi kan faktiskt själva göra en hel del för att ta hand om vår vagusnerv och stötta nervsystemet, både när det kommer till livsstil, vanor, kost och kosttillskott.

Livsstil och kost kan aktivera vagusnerven och öka ditt välmående
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Stress, SIBO och övervikt - hur hänger det ihop?

Det finns många faktorer runt omkring oss och i våra kroppar som kan påverka vår ämnesomsättning och aptitreglering. Kronisk stress är en väldigt vanlig sådan, som kan bidra till övervikt och till och med fetma. Stress sätter igång processer i kroppen som påverkar våra celler, hormoner och tarmar och ger ökad aptit och blodsockernivå, men också orsaka en bakteriell överväxt som i sin tur kan leda till inflammation och produktion av ämnen som kan öka risken för fetma.

Hur hänger SIBO och övervikt ihop?
 • Kost

Nyttigt julgodis för tarmfloran

Du behöver inte kompromissa med hälsan och att njuta av julens godsaker. Vi på Gutfeeling Labs tror på att skapa harmoni mellan god smak och hälsa. Därför vill vi dela med oss av ett recept på nyttigt julgodis som är bra för tarmfloran. Samtidigt som detta julgodiset har flera hälsofördelar är det dessutom otroligt gott!

Julgodis som gynnar tarmfloran
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Navigera genom djungeln av vitaminer och kosttillskott

När man går in i en hälsobutik för att hitta kosttillskott som ska gynna hälsan kan det kännas som att man går in i en djungel. “Man ser helt enkelt inte skogen för alla trän” som man brukar säga. I denna artikel ska vi utforska de viktigaste kosttillskotten och hur de kan gynna din hälsa.

Vitaminer och kosttillskott
 • Kost

Varför bör du äta havregrynsgröt vid läckande tarm och IBS?

Havregrynsgröt är ett klassiskt frukostalternativ som är både gott och näringsrikt. Men visste du att havregrynsgröt också kan vara ett bra val för dig som kämpar med IBS eller läckande tarm?

Havregrynsgröt bra för IBS och läckande tarm
 • Tarmfloran

Det överraskande sambandet mellan SIBO och rosacea

Människors hälsa är ett komplext samspel mellan olika system i kroppen och ibland avslöjar forskning oväntade samband mellan två helt olika tillstånd. En sådan överraskande koppling har upptäckts mellan överväxt av bakterier i tunntarmen, även kallat SIBO, och hudsjukdomen rosacea.

SIBO och rosacea