Så påverkar kaffe matsmältningssystemet
Kaffe har en stimulerande effekt på matsmältningssystemet genom att aktivera det migrerande motorkomplexet (MMC) i mag-tarmkanalen. Det migrerande motorkomplexet är en cyklisk våg av muskelkontraktioner som uppstår i tunntarmen och hjälper till att "städa" mag-tarmkanalen genom att föra bort osmält föda samt bakterier från tunntarmen mot tjocktarmen. Ett aktivt MMC anses vara särskilt viktigt för att minska risken för bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO).
Kaffe kan öka produktionen av saltsyra i magsäcken
Kaffe med eller utan koffein stimulerar frisättningen av saltsyra. Denna syra är viktig för att bryta ner mat och eliminera bakterier innan maten går vidare till tunntarmen. Koffein har en stimulerande effekt på vagusnerven och som spelar en central roll i att reglera matsmältningen, inklusive magsyraproduktionen, magtömningen och tarmmotoriken.
Varför får vissa ont i magen av kaffe?
Kronisk stress och oro kan leda till ökad frisättning av stresshormonet kortisol från binjurarna, vilket kan göra magsäckens slemhinna extra känslig. Denna ökad känslighet gör att många kan få ont i magen av kaffe, särskilt eftersom kaffets syror och koffein lättare irriterar slemhinnan. Risken för magont ökar om kaffet konsumeras på tom mage, då den kombinerade effekten av syrorna i både kaffe och magsäck kan belasta och irritera den redan känsliga magsäcken.
Läckande tarm och kaffe
Läckande tarm är till stor del orsakad av SIBO. Eftersom kaffe i sig kan bidra till en ökad tarmmotorik och därigenom en effektiv tömning av tunntarmen från matrester och bakterier så får kaffe anses vara gynnsamt vid detta tillstånd. Om men emellertid har en känslig magsäck på grund av stress, så kan intag av kaffe innebära att man kan få magkatarr-liknande besvär. Personer som lever i kronisk stress och oro tar inte sällan magsyraminskande medicin, vilket å ena sidan hjälper mot magkatarr, men där den minskade syran kan innebära minskad sterilisering av magsäcksinnehållet och därigenom SIBO.
Tips för en hälsofrämjande kaffekonsumtion
En måttlig mängd kaffe anses generellt vara gynnsamt för hälsan. De flesta studier och hälsoriktlinjer rekommenderar en konsumtion på 2–4 koppar kaffe per dag, vilket motsvarar ungefär 200–400 mg koffein. Denna mängd har visat sig kunna erbjuda en rad hälsofördelar utan att öka risken för negativa effekter. Studier har kopplat måttlig kaffekonsumtion till positiva effekter som lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes, minskad risk för hjärtsjukdomar, minskad risk för sjukdomar som Alzheimer och Parkinsons sjukdom.
Vanor som gynnar magen vid kaffekonsumtion
För att minska risken för magbesvär av kaffe kan det hjälpa att dricka kaffet i samband med eller efter en måltid, då detta mildrar kaffets påverkan på magen. Mörkrostat kaffe är oftast mindre surt och kan vara skonsammare för magen.
För mycket kaffe på en gång kan öka surhetsgraden i magen och orsaka lokala känningar från magsäcken. Testa gärna koffeinfritt kaffe, ett bra alternativ för de som är känsliga mot koffein men ändå vill njuta av kaffesmaken.
Kaffe och tarmflora – vad säger forskningen?
Vissa forskningsstudier antyder att kaffe kan ha en gynnsam effekt på tarmfloran genom att stimulera tillväxten av vissa goda bakterier. Det är framför allt polyfenolerna i kaffet som gynnar tarmbakterier.
Andra nyttiga varma drycker för dig som vill undvika kaffe
För dem som är känsliga för kaffe eller helt enkelt vill ha variation, finns det andra nyttiga varma drycker som kan vara bra för magen, framför allt te av kamomill, som har lugnande egenskaper, men även ingefära med sina antiinflammatoriska egenskaper och som dessutom stimulerar MMC. Te av pepparmynta anses lindra matsmältningsbesvär och minska gaser. Grönt te innehåller många antioxidanter och anses gynnsamt för tarmfloran.
Balansera kaffekonsumtionen för optimal tarmhälsa
Så, är kaffe bra för magen? Kaffe kan vara en oväntat hälsosam del av en balanserad kost om det njuts med måtta. De viktigaste hälsoeffekterna är kaffets stimulerande effekt på det migrerande motorkomplexet (MMC), vilket hjälper till att rensa tunntarmen från osmält föda och bakterier, och därigenom minska risken för bakteriell överväxt (SIBO) och följdeffekterna av detta.