8 tips för att lugna magen

En orolig mage är ett mycket vanligt problem som många människor stöter på någon gång i livet. Läs vidare och ta del av praktiska tips om hur du kan lugna magen och lindra dina besvär.

Vanliga orsaker till magbesvär och hur du kan lindra dem

Statistiskt sett upplever upp till 20% av vuxna regelbundet besvär som uppblåsthet, gaser, magknip, diarré eller förstoppning, ofta kopplade till tillstånd som IBS eller SIBO – några av våra vanligaste magbesvär, som påverkar upp till 15% av den globala befolkningen.

Stress och kost är ofta stora bidragande faktorer till orolig mage, och många upplever en förbättring genom livsstilsförändringar som stresshantering eller justering av kosten, samt kosttillskott.

Effektiva metoder, produkter och tips för att lugna magen

För att lugna en orolig mage finns det flera effektiva produkter och metoder som kan hjälpa:

1. Örtteer

Te gjort på kamomill och pepparmynta har traditionellt använts för att lugna en irriterad mage. Dessa örter har antiinflammatoriska och kramplösande egenskaper som kan lindra magbesvär och minska uppblåsthet.

2. Låg-FODMAP-diet

En låg-FODMAP-diet är ofta rekommenderad vid en orolig mage, speciellt vid SIBO / IBS. FODMAPs är kolhydrater som kan ge överdrivet mycket näring åt bakterier i tunntarmen och förvärra symtomen. Genom att minska dessa kolhydrater kan gasbildning, uppblåsthet och diarré lindras: Här följer några exempel på livsmedel med låg-FODMAP:

  • Morötter
  • Gurka
  • Spenat
  • Zucchini
  • Tomater
  • Grönkål
  • Sallad
  • Bananer (omogna)
  • Blåbär
  • Jordgubbar
  • Apelsiner
  • Druvor
  • Kiwifrukt
  • Glutenfria spannmål som ris, quinoa och havre
  • Potatis
  • Glutenfritt bröd och pasta

3. Naturliga mikrob-balanserande tillskott

Många föredrar naturliga antimikrobiella medel som berberin, oreganoolja eller allicin (en aktiv komponent i vitlök), vilka, liksom ingredienserna jatobabark, magnoliabark och rosenrot i GutClear®, har visat sig vara gynnsamma vid bakterieöverväxt i tunnarmen (SIBO).

4. Använd probiotika och prebiotika med försiktighet

Probiotika kan vara användbart för att balansera tarmfloran. Probiotika (finns i t.ex. yoghurt, kefir eller kosttillskott) kan hjälpa till att balansera tarmfloran och därigenom lindra gaser, uppblåsthet och andra magbesvär.

5. Stimulera tarmmotoriken

Vid en orolig mage, speciellt vid SIBO / IBS kan tarmmotoriken vara försvagad, vilket bidrar till SIBO / IBS. För att stimulera tarmmotoriken kan man använda naturliga ämnen som ingefära, pepparmynta, aloe vera, berberin, magnesium,fänkål och psyllium (loppfrö).

6. Stresshantering

Stress kan förvärra besvär vid en orolig mage genom att påverka matsmältningssystemets funktion. När vi är stressade reagerar kroppen genom att öka produktionen av stresshormoner, vilket kan störa matsmältningen. För att lugna magen och minska obehag kan avslappningstekniker som meditation, djupandning och yoga minska stress och förbättra tarmmotoriken.

7. Vätskeintag

Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för en välfungerande tarm, eftersom det hjälper till att förhindra förstoppning och håller tarmarna i rörelse. Sträva efter att dricka minst 1,5-2 liter vatten per dag. Samtidigt bör man undvika kolsyrade drycker som kan bidra till uppblåsthet, eftersom de kan förvärra besvären hos vissa personer. Testa dig fram för att se vad som fungerar bäst för just dig.

8. Mild fysisk aktivitet

Lätt motion, som en kort promenad efter måltider, kan både stimulera tarmarnas rörelser och förbättra matsmältningen genom att hjälpa maten att passera effektivare genom systemet. Fysisk aktivitet ökar också blodcirkulationen till matsmältningsorganen, vilket ytterligare stödjer deras funktion och förhindrar att maten stannar kvar för länge i magen.

Pröva dig fram och hitta din balans

Sammanfattningsvis kan man säga att för att lugna en orolig mage så handlar det om att kombinera kostförändringar, naturliga tillskott och livsstilsjusteringar för att lugna magen.

Varje mage är unik, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på din egen kropp, vad du äter och hur din mage reagerar. 

Genom att göra små förändringar i din livsstil och kost kan du ofta märka en stor skillnad.

Prova GutClear® - Kosttillskott vid SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. Innehållet av Magnolia officinalis Rehder i GutClear® kan hjälpa dig att balansera dina tarmbakterier och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

5 goda vanor för en hälsofrämjande tarmflora

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Gör dessa 5 saker för din tarmflora
  • Kost

4 frukter för tarmfloran

Frukt och bär är inte godis, det kan vi hålla med om. Men det är gott på sitt sätt och gör framförallt väldigt mycket för vår kropp. De stöttar också vår hälsa i form av att gynna tarmfloran på flera olika sätt. Faktum är att de alla har olika superkrafter och genom att veta varje specifik frukt eller bärs egenskap får du möjlighet att påverka din tarmhälsa.

Fyra nyttiga frukter för tarmfloran
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor. SIBO kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten.

Vad ska jag tänka kring kost och diet vid SIBO?