Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor.

SIBO, eller överväxt av bakterier i tunntarmen, kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten. 

Utmaningen med en SIBO kostbehandling är att få i sig näring som vår egen kropp behöver utan att denna näring gynnar de ovälkomna bakterierna i tunntarmen.

Eftersom bakteriernas viktigaste energisubstrat är kostfibrer, så kan man generellt säga att minskat intag av kostfibrer som gynnar bakterieväxt kan minska SIBO-problemen (gaser, uppblåsthet, smärta och oregelbunden avföring) eftersom SIBO-bakterierna då inte kan föröka sig i lika hög grad.

Kosttillskott att ta parallellt med kostbehandling av SIBO

  1. GutClear® 

    Vårt tips är att börja  med GutClear® och, parallellt, undvika ett överdrivet intag av kostfiber. Vid tendens till förstoppning så går det bra att stötta med torkade aprikoser, katrinplommon, eller liknande, samt öka intaget av vatten.
  2. Ashwagandha och ginseng

    Ashwagandha och ginseng anses kunna stimulera vagusnerven, vilket kan vara en god försäkring för att minska risken för att SIBO kommer tillbaka (konsultera läkare vid behandling av diabetes, autoimmuna sjukdomar och sköldkörtelproblem).
  3. Oreganoolja

    Oreganoolja är känt för sina antibakteriella egenskaper vilket kan göra den särskilt intressant vid återkommande SIBO.

Tips och råd för att anpassa kosten på ett sätt som kan lindra SIBO-besvär

  1. Begränsa fermenterbara kolhydrater

    Många experter rekommenderar en diet med låg på FODMAPs (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler/Sockeralkoholer) för att minska symtomen på SIBO. FODMAPs är en grupp kolhydrater, exempelvis i lök, vitlök, baljväxter, mjölkprodukter, vete och vissa frukter och som kan gynna ett stort antal bakteriearter och resultera i obehaglig toxin- och gasproduktion i tunntarmen.
  2. Tid mellan måltider

    Vissa experter på SIBO rekommenderar att låta det gå en viss tid mellan måltider för att främja det så kallade migrerande motoriska komplexet (MMC), en typ av tarmrörelse som hjälper till att rensa bakterier från tunntarmen. Det kan vara klokt att undvika att äta 3-4 timmar mellan måltider.
  3. Lyssna på din mage och känn efter hur den reagerar på olika typer av kost. 

  4. Undvik socker och artificiella sötningsmedel

    Dessa kan fermenteras extremt effektivt av bakterier i tunntarmen, vilket leder till ökad gasproduktion och andra gastrointestinala besvär.
  5. Fokus på magert kött och fisk

    Dessa proteinkällor är generellt lättare att smälta och mindre benägna att fermenteras av bakterier i tunntarmen.
  6. Försiktighet med probiotika

    Probiotika kan vara till hjälp för att återställa tarmfloran men kan också generera ogynnsam gas i tunntarmen vilket, adderat till SIBO-relaterad gaser, kan öka besvären.
  7. Var försiktig med fiber

    Fiberrik kost kan ibland förvärra SIBO-symptom. Anpassa fiberintaget baserat på personlig tolerans.
  8. Drick mycket vatten

    Detta hjälper till att hålla konsistensen i “matvällingen” så lös och transportabel som möjligt vilket kan minska SIBO-symtom.

Förslag på SIBO kost:

  • Låg-FODMAP Livsmedel.
  • Proteiner: Kyckling, nötkött, fisk, tofu, och ägg.
  • Grönsaker: Morötter, zucchini, spenat, gurka och tomat.
  • Frukter: Jordgubbar, blåbär, apelsin, och vindruvor (i begränsad mängd).
  • Spannmål: Ris, quinoa, havre, och glutenfritt bröd.
  • Nötter och frön: Pekannötter, valnötter, och solrosfrön (i små mängder).

Lättsmälta livsmedel

För att minska belastningen på matsmältningssystemet, kan det vara fördelaktigt att välja livsmedel som är lätta att smälta:

  • Kokta grönsaker: Tillagning bryter ner fiber och gör grönsakerna lättare att smälta.
  • Protein: Stekt eller grillat utan tunga marinader eller såser.
  • Enkla kolhydrater: Kokt potatis, polenta, och ris är generellt lättare att hantera.

Livsmedel att undvika

Vissa livsmedel och ingredienser bör undvikas eller minskas eftersom de kan stimulera bakterietillväxt eller förvärra symtom:

  • Höga FODMAP-livsmedel: Lök, vitlök, kål, bönor, äpplen, päron och mjölkprodukter.
  • Socker och artificiella sötningsmedel: Kan bidra till bakteriell överväxt.
  • Alkohol och koffein: Kan irritera tarmen och förvärra symtom.
  • Fettiga och stekta livsmedel: Kan vara svåra att smälta och förvärra symtom.

Det är viktigt att samråda med en läkare eller en dietist som är specialiserad på mag- och tarmsjukdomar för att utveckla en behandlingsplan som är skräddarsydd för dina individuella behov och symtom.

GutClear® - kosttillskott vid SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. Innehållet av Magnolia officinalis Rehder i GutClear® kan hjälpa dig att balansera dina tarmbakterier och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO
  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra