IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Ungefär 15-20 % av Sveriges befolkning har IBS. En sjukdom många får höra inte går att bota, utan bara symptomlindra. Men nu visar det sig att majoriteten av dem faktiskt har SIBO - ovälkomna bakterier i tunntarmen. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage, eftersom det finns både dieter, antimikrobiella kosttillskott och mediciner som kan användas vid SIBO.

Det går inte att se om en person har IBS via tarmfloraanalyser, undersökningar genom endoskop eller andra prover eftersom det vid IBS är själva tarmens funktion som är störd. Det har visat sig att personer med IBS faktiskt kan ha en ökad känslighet i hela mag-tarmkanalen (matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm och ändtarm). Man ställer diagnosen IBS hos en patient genom att titta på symptomen och utesluta andra sjukdomar som kan ge orsak till dem. Det finns ingen medicin som botar IBS idag, utan behandlingen fokuserar på att lindra symptomen på olika sätt. 

Men faktum är att studier har visat att 80-85% av personer med diagnosen IBS har SIBO - överväxt av bakterier i tunntarmen, ett tillstånd som tidigare fått lite uppmärksamhet och kan bero på att bakterier hamnat på fel ställe, i tunntarmen i stället för i tjocktarmen. 

Det här händer vid SIBO

Under normala förhållanden ska tunntarmen knappt ha någon bakterieflora alls, till skillnad från tjocktarmen. Man brukar säga att tjocktarmen ska ha 100 miljoner gånger fler bakterier än tunntarmen. Tarmbakterier producerar olika nedbrytningsprodukter inklusive bakterietoxiner, giftämnen från bakterier. Detta sker vanligtvis i tjocktarmen, som är byggd för att hantera stora mängder bakterier och bakteriella biprodukter inklusive toxiner utan att dessa kommer ut i blodbanan. 

Men till skillnad från tjocktarmen, är tunntarmens slemhinna genomsläpplig eftersom det är där som upptag av näringsämnen (aminosyror, fetter, mineraler, vitaminer etcetera) till blodbanan sker. När man har överväxt av bakterier i tunntarmen bryts kostfibrer ner i tunntarmen, vilket den inte är gjord för. Det bildas då gaser och nedbrytningsprodukter som kan ge öm och svullen mage. Bakterietoxinerna som bildas passerar också tunntarmens genomsläppliga slemhinna. Det är detta som kallas för läckande tarm. Det har sannolikt stor inverkan på hälsan generellt, eftersom en stor andel av immunförsvaret är lokaliserat i tunntarmens muskelvägg. Det uppskattas att ca 70 % av kroppens immunförsvar finns i tunntarmens lymfvävnad vilket ingår i det som kallas “Gut Associated Lympoid Tissue” (GALT).

IBS kan egentligen vara SIBO

Många av besvären vid SIBO liknar de som ses vid IBS och är associerade med antingen bakteriell gasproduktion och det som ofta kallas läckande tarm. Det innebär att de ovälkomna bakterierna i tunntarmen släpps igenom tunntarmens slemhinna ut i blodet. 

Vanliga symptom vid IBS, som kan bero på SIBO:

  • uppsvälld mage
  • buksmärtor
  • diarré/förstoppning
  • plötslig överkänslighet för viss mat 
  • halsbränna
  • känsla av utmattning
  • hjärndimma 
  • ångest/oro
  • depression
  • hudproblem, exempelvis rosacea
  • autoimmuna reaktioner

Så här kan du bli av med SIBO

För att effektivt minska SIBO är det viktigt att ta itu med de faktorer som kan ha bidragit till problemet i första hand. En faktor är låg syraproduktion i magen som kan orsakas av mediciner eller stress. Negativ eller kronisk stress kan orsaka en hämning av den viktiga vagusnerven. Vagusnerven har en stimulerande effekt på tarmmotoriken, signalerar lugn och ro till kroppen och aktiverar ventilen (sfinktern) mellan tjocktarmen och tunntarmen. Ventilens uppgift är att förhindra att bakterier vandrar från tjocktarmen upp i tunntarmen och koloniserar den - vilket är det vi kallar för SIBO.

Även kolhydrater påverkar eftersom de fungerar som en näringskälla för bakterierna i tunntarmen. Därför kan en kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll hjälpa.

FODMAP är en kosthållning som blivit mer omtalad på senare år när det kommer till hur man ska äta om man har en bråkig mage. Det innebär att man äter mat med låg fiberhalt. Men ibland räcker detta inte för att hålla borta symptomen och i de flesta fall behövs antimikrobiella behandlingar för att minska antalet bakterier i tunntarmen.

Det finns faktiskt antibiotikabehandling mot SIBO. Xifaxan (rifaximin) är den vanligaste på grund av att substansen förblir i mag-tarmkanalen utan att absorberas till blodbanan och genom detta effektivt har potential att minska bakteriefloran i tunntarmen. Xifaxan är dock receptbelagt, och behöver alltså skrivas ut av en läkare som är insatt i SIBO. Det finns även växtbaserade preparat med antimikrobiella egenskaper. En studie visade till och med att växtbaserad behandling var lika effektiv som rifaximin för att minska SIBO.

Kosttillskott vid SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO
  • Tarmfloran

Vad är läckande tarm?

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, har tilldragit sig stigande intresse. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad problem och sjukdomar.

Vad är läckande tarm?
  • Kost
  • Tarmfloran

Ont i magen av fibrer

Många upplever problem med gaser, diarre eller att de blir hårda i magen av att äta fibrer. Att få i sig fibrer är dock viktigt för en normal tarmfunktion, så hur ska man då göra ifall man får ont i magen av dem? Vi reder ut frågetecknena här.

Varför får vissa ont?