SIBO - när tarmfloran hamnar fel

SIBO står för “small intestinal bacterial overgrowth” och innebär att du har obalans i fördelningen av tarmbakterier i dina tarmar.

Denna obalans innebär att du har en onormalt stor mängd bakterier där de inte ska vara, i tunntarmen. Detta är ett ganska vanligt tillstånd och kan ge en mängd problem både i magen och i resten av kroppen. Eftersom tunntarmen inte har ett lika skyddande slemlager som som tjocktarmen har, kan bakterierna där skada tarmväggen och leda till inflammation i tarmen och resten av kroppen. Något som kan utvecklas till kroniska sjukdomar och inflammation i muskler och leder.

SIBO kan uppstå av många olika anledningar, men stress är en vanlig orsak. Men som tur är finns det hjälp att få för att du ska kunna balansera din tarmflora igen. 

Tunntarmen, som är det längsta segmentet av tarmen, ansvarar för att ta upp näringen från kosten vi äter samt reglerar många endokrina (hormonella) signalvägar.

Vad händer i kroppen vid SIBO?

Din tarmflora består av cirka 100 triljoner tarmbakterier och majoriteten av dem ska vara i tjocktarmen. En av tjocktarmens uppgifter är att bryta ner kostfibrer du får i dig, kostfibrer som våra egna celler inte kan utnyttja, de omvandlar dessa till hälsofrämjande ämnen som exempelvis B- och K vitamin. Tunntarmens uppgift är att  ta upp näringen du får i dig som till exempel aminosyror, fettsyror, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Tjocktarmen är anpassad för att hantera stora mängder bakterier som ska bryta ner kostfibrerna du får i dig. När kostfibrerna bryts ned bildas det restprodukter som kallas för bakterietoxiner. Tjocktarmen har två tjocka slemskikt för att hålla dessa bakterier och toxiner borta från tarmens vägg.

I tunntarmen ska det normalt sett finnas väldigt få tarmbakterier, eftersom den inte har ett starkt skyddande slemskikt som tjocktarmen har. Om du har en stor mängd bakterier i tunntarmen kommer nedbrytningen av kostfibrer ske där istället, och eftersom tunntarmen endast har ett tunt slemskikt kan bakterietoxiner ta sig in igenom tarmväggen där de kan orsaka en mängd besvär. Gifterna från bakterierna kan skada tunntarmens celler, läcka ut i blodbanan och irritera immunsystemet som finns i tunntarmsväggen. Detta kan resultera i inflammation både i tarmen och i resten av kroppen samt bidra till utveckling av kroniska sjukdomar och inflammationstillstånd i muskler och leder.

Förutom dessa negativa effekter så kan de ovälkomna bakterierna i tunntarmen "stjäla" aminosyror, vitaminer och mineraler som annars skulle komma kroppen till godo i form av viktig näring.

Vetenskapliga studier har visat en procentuell förekomst av SIBO i normalbefolkningen på mellan 1-40%.

Vilka problem kan SIBO ge?

När kostfibrerna bryts ner i tunntarmen bildas också gas, vilket kan ge en öm och spänd mage. Detta tryck i tunntarmen kan bli så stort och resultera i en obalans i mag-tarmsystemet med sura uppstötningar och omväxlande förstoppning och diarré till följd. Förutom svullnad och smärta kan SIBO också ge andra symptom i magen som gaser, halsbränna och illamående.  Även resten av kroppen kan påverkas vid SIBO i form av en systemisk låggradig inflammation.

SIBO kan leda till ett tillstånd som kallas för läckande tarm. Vid läckande tarm vandrar gifter från bakterier genom tunntarmen och ut i blodomloppet. Detta kan orsaka en immunreaktion i kroppen och anses bidra till en rad olika hälsoproblem som övervikt, typ 2-diabetes, IBS, rosacea (hudinflammation i ansiktet), fettlever, kroniskt trötthetssyndrom, reumatiska sjukdomar och neurologiska sjukdomar som Alzheimer och Parkinsons sjukdom. I en nyligen publicerad vetenskaplig studie i Finland såg man att en tarmbakterie kan hjälpa till att bilda ett protein som hittas längs hela tunntarmen hos dessa patienter och som kan ackumuleras i hjärnan och vara en möjlig orsak till Parkinsons sjukdom. SIBO kan göra dig överkänslig mot vissa livsmedel och även orsaka psykiska besvär som nedstämdhet.

Lokala symptom

  • Magont eller kramp i tarmen
  • Svullen mage, ballongmage
  • Gaser och rapningar
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Illamående
  • Halsbränna / sura uppstötningar

Allmänna symptom

  • Utmattning
  • Ledvärk
  • Muskelsmärtor som vid fibromyalgi
  • Födoämnesintolerans för t. ex. gluten
  • Hudinflammation, t.ex. rosacea
  • Depression/nedstämdhet

Vad orsakar SIBO?

Stress är en vanlig faktor som kan bidra till SIBO och ventilen mellan tjocktarmen och tunntarmen spelar här en viktig roll. Ventilens hålls nämligen stängd med hjälp av vagusnerven. Men eftersom vagusnerven hämmas vid stress, kan denna ventil börja läcka och bakterier vandra från tjocktarmen upp i tunntarmen. När detta har hänt kan bakterierna snabbt föröka sig i tunntarmen där det finns rik tillgång på näringsämnen. Eftersom tunntarmen inte har ett starkt skyddande slemskikt kan bakterierna lätt vandra in i tarmens vägg och skapa en inflammation. Detta kan göra tarmen ännu mer genomsläpplig för bakterier och bakterietoxiner, med andra ord blir det en ond cirkel.

Andra faktorer som kan bidra till SIBO:

  • Läkemedel som reducerar magsyran, till exempel de du får om du upplever magkatarr.
  • Försämrad tarmmotorik och långsam passage av mat genom mag- och tarmkanalen kan öka risken för överväxt av bakterier i tunntarmen (kan till exempel hända vid diabetes och MS). Stress är också en orsak till att tarmmotoriken går långsammare än vanligt. 
  • Tunntarmsfickor 
  • Matförgiftning av bakterier som Campylobacter, Salmonella och Shigella
  • Alkohol

Hjälp vid SIBO

Behandling av SIBO innebär oftast att man kombinerar antimikrobiella preparat, kostförändringar, stresshantering samtidigt som man försöker förbättra tarmmotoriken. Det finns också en typ av tarm-antibiotika antibiotika som kan ge effekt vid SIBO, den heter Rifaximin och kan skrivas ut av läkare. I en studie har man sett att även botaniska tillskott med bakteriehämmande egenskaper kan ha likvärdiga effekter som rifaximin.

Du kan själv prova att lägga om kosten och minska mängden fermenterbara kolhydrater med en elimineringsdiet som kallas för FODMAP. FODMAP kan lindra problem med uppsvälld mage eftersom du minskar intaget av kostfibrer, som gör så att bakterierna i tunntarmen producerar gas och toxiner. Probiotika, exempelvis Lactobacillus och Bifidobacterium kan bidra till att dämpa inflammationen i tarmväggen. Och vissa studier talar för att matsmältningsenzymer som proteas, amylas och lipas kan hjälpa. Försök få ned stressen i kroppen så mycket som du kan. Prova meditation, yoga och djupandning och mindfulness och spendera mer tid i naturen om du kan. Även KBT kan vara avgörande för att få bukt på grundproblemet. Måttlig motion som promenader några dagar i veckan kan också vara till stor hjälp.

Vi på Gutfeeling Labs har tagit fram ett växtbaserat antimikrobiellt kosttillskott som innehåller bark från jatoba- och magnoliaträdet, rot av rosenrot och psylliumfrön. Bark från magnoliaträdet kan bidra till en normal tarmfunktion, en regelbunden tarmtömning och har bakteriehämmande egenskaper. Psylliumfrön kan bidra till en normal tarmfunktion, tarmpassage och matsmältning. I studier har man sett att jatoba kan ha svampdödande effekter och att rosenrot, som är en adaptogen, kan minska den negativa effekten stress har på kroppen och minska inflammation.

GutClear® - vårt kosttillskott vid SIBO

För dig som vill veta mer om SIBO

Här finns mer djupgående fakta om SIBO för dig som vill läsa mer, eller för dig som arbetar terapeutiskt och möter personer med besvär som kan kopplas till SIBO i ditt yrke.

Fördjupa dig inom SIBO

Produkter relaterade till SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.

  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO
  • Tarmfloran

Ny forskning kring kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många har hört av sig till oss för råd efter att en vetenskaplig artikel av finländska forskare visat att tarmbakterien Desulfovibrio kan öka mängden av ett protein som anses orsaka Parkinsons sjukdom. Eftersom ni är många som frågat om vad resultaten av den vetenskapliga artikeln kan betyda har vi summerat den till er här, och vad vi tar med oss av resultaten.

Tarmbakterie verkar kunna vara en bidragande orsak till Parkinsons sjukdom
  • Tarmfloran

Överväxt av svampen Candida i tunntarmen

Strulig mage, sötsug, trötthet och koncentrationssvårigheter? Det kan faktiskt bero på att du har svampen Candida i tarmen. SIFO står för small intestinal fungal overgrowth och innebär att man har överväxt av en jästsvamp som kallas Candida, framför allt i tunntarmen. SIFO kan skapa en hel del problem, inte bara i magen utan också i resten av kroppen.

Hur skiljer sig SIFO från SIBO?