SIBO - djupdykning

Många bakterier i tarmarna är inte alltid av godo

Den här sidan är till för dig som vill djupdyka i ämnet SIBO. Kanske har, eller misstänker du, att du har SIBO, eller så arbetar du inom ett område där du möter personer med besvär som kan vara kopplat till det.

Här har vi sammanställt allt och lite till om SIBO, i hopp om att ge fler människor ökad kunskap om ämnet. 

SIBO: När tarmbakterierna skapar hälsoproblem

Vår kropp befinner sig i ett fascinerande samspel med bakterier och i vår mag-tarmkanal kan dessa spela en avgörande roll för vår hälsa. När obalans uppstår kan detta leda till olika hälsoproblem. En sådan obalans som har fått ökad uppmärksamhet på senare tid är SIBO, eller "Small Intestinal Bacterial Overgrowth."

SIBO innebär onormalt höga mängder bakterier tunntarmen. Eftersom tunntarmen inte har det kraftigt skyddande slemlager som tjocktarmen har, kan överväxt av ett för stort antal bakterier skada väggen i tunntarmen och orsaka inflammation både i tarmen och i resten av kroppen samt bidra till utveckling av kroniska sjukdomar och inflammationstillstånd i muskler och leder.

Kronisk stress anses vara en viktig orsak till SIBO. I denna artikel kommer vi att gå in på vad SIBO är och hur hälsoproblem kan uppstå i dess kölvatten.

Magens arbetshästar ska vara i tjocktarmen

Bakterierna i vår tjocktarm kan sägas vara riktiga arbetshästar eftersom de bryter ned fibrer från vår kost som våra egna celler inte kan utnyttja och omvandlar dessa till hälsofrämjande ämnen som exempelvis B- och K vitamin.

Bakterier har ytstrukturer som stabiliserar bakteriens cellvägg, så kallade lipopolysackarider (LPS) och lipoteikonsyra (LTA) , men dessa är också några av de mest kraftfulla inflammationsframkallande toxiner vi känner till. Tack vare att tjocktarmens vägg fungerar som en barriär kan dessa toxiner inte nå kroppens immunsystem och orsaka inflammation. 

Denna viktiga barriärfunktion kommer av att tjocktarmens yta består av två kraftfulla slemlager (Figur 1) som håller bakterierna på plats inne i tarmen och förhindrar att LPS och LTA passerar igenom tarmväggen och ut i blodbanan (1-5), men kan fortfarande låta salter och vatten passera igenom tjocktarmens två slemlager. Resorption av vatten och salter till blodbanan är nämligen en av tjocktarmens viktigaste funktioner.

Tunntarmen är genomsläpplig för en mängd ämnen till blodet

Situationen är helt annorlunda i tunntarmen, eftersom den inte har samma skyddande slemvägg som tjocktarmen, utan endast har ett tunt och löst slemskikt (Figur 1). Eftersom tunntarmen är byggd för att vara genomsläpplig för en mängd födoämnen (aminosyror, fettsyror, kolhydrater, vitaminer, mineraler) hade ett för tjockt slemlager minskat denna genomsläpplighet. Den totala ytan för absorption i tunntarmen uppskattas vara 200 kvadratmeter, ungefär lika stor yta som en tennisplan och det är denna stora yta som möjliggör att en betydande mängd näringsämnen kan absorberas från födan och tas upp till blodomloppet. Om tunntarmen hade haft ett slemlager motsvarande det som ses tjocktarmen så hade ytan för ett adekvat näringsupptag behövt vara över 400 kvadratmeter, det vill säga vi skulle ha behövt ha en tunntarm som var över 12 meter istället för 6 meter lång.

Vid överväxt av bakterier i tunntarmen kommer bakterierna att konsumera aminosyror, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som annars skulle komma vår kropp tillgodo. SIBO skulle faktiskt kunna liknas vid en gökunge som tar för sig på andras bekostnad.

Figur 1. Tunntarmen har ett ytligt tunt och löst slemskikt som tillåter näringsämnen att passera igenom tarmen till blodbanan, men kan inte skydda tarmväggens celler vid överväxt av bakterier som vid SIBO.

Figur 2. I tunntarmens vägg finns Peyers plack (se pilen) som består av immunceller vilka spelar en viktig roll vid tolerans för ämnen i vår kost, men även för att identifiera och bekämpa sjukdomsframkallande mikrober och virus.

Tunntarmens immunsystem spelar en central roll för vår hälsa

Tunntarmen är ett organ som innehåller en stor ansamling av immunceller. Det uppskattas att upp till 70% av kroppens immunceller finns längs tunntarmens vägg. Denna höga koncentration av immunceller är inte förvånande med tanke på den ständiga exponeringen av främmande ämnen från de 1-2 ton mat som vi årligen får i oss; ämnen som vårt immunsystem antingen ska tolerera (vår kost) eller reagera på (sjukdomsframkallande mikrober).  Immunsystemet i tunntarmen är framför allt lokaliserat i små lymfknutor som kallas Peyers plack (Figur 2).

Ett exempel på att immunsystemet i tunntarmen kan reagera på oönskade bakterier visar erfarenheterna från oral vaccination mot kolerabakterien. När vi druckit avdödade kolerabakterier hamnar dessa på specialiserade celler i tunntarmens väg som transporterar kolera-antigen från tarminnehållet till Peyers plack. Efter två dricksglas av koleravaccin är vårt immunsystem förberett för en snabb immunrespons om vi skulle smittas av kolerabakterier i framtiden.

Exemplet med oral vaccination visar hur intimt innehållet i tunntarmen är kopplat till immunsystemet och att bakterieprodukter med lätthet kan passera igenom det tunna tarmslemmet till immunkompetenta celler i tunntarmsväggen och starta en reaktion som resulterar i ett immunsvar, det vill säga en godartad inflammation (6). 

Till skillnad från situationen vid oral vaccination, där tarmens immunceller exponeras för bakterier endast vid 2-4 vaccinationstillfällen och därefter kan återgå till normala (lugna) förhållanden, så är situationen helt annorlunda vid SIBO, eftersom tarmens immunceller då ständigt aktiveras av bakterietoxinerna LPS och LTA från ovälkomna bakterier som frodas i tunntarmen och som därigenom kan orsaka en kronisk inflammation. Tunntarmens immunceller är vid SIBO överaktiva och har en rubbad funktion.

Det finns inte bara tandtroll, men även tarmtroll

Genom att borsta tänderna regelbundet tar vi bort oönskade bakterier och matrester som kan orsaka inflammation i tandköttet och ge hål i tänderna. Precis som i munhålan ska vi inte heller i tunntarmen ha för många ovälkomna bakterier som jäser matrester och tre mekanismer anses vara viktiga i detta sammanhang:

  • Saltsyran i vår magsäck, som eliminerar bakterier från vår föda (tänk på alla bakterier som finns på exempelvis en morot som dragits ur jorden). 
  • Tarmperistaltiken, som förhindrar stagnation av matrester som ovälkomna bakterier kan börja jäsa. Man skulle kunna kalla dessa ovälkomna bakterier för tarmtroll, eftersom de irriterar tunntarmsväggen.
  • Ventilen mellan tjocktarmen och tunntarmen, som håller tätt under normala förhållanden.

Kroppens viktigaste svängdörr är känslig för kronisk stress

Vi kan tacka ileo-cekalsfinktern, som ventilen mellan tjocktarmen och tunntarmen kallas, för att den förhindrar att bakterier vandrar från tjocktarmen upp i tunntarmen och orsakar SIBO. Tyvärr har denna viktiga backventil en tendens att läcka vid kronisk stress. Denna ventil hålls stängd av den viktiga vagusnerven, som är aktiv när vi är lugna. Vid stress hämmas vagusnerven och ventilen börjar då läcka upp i tunntarmen. 

Ett exempel på kronisk stress kan drabba oss på vår arbetsplats och enligt Europeiska arbetsmiljöbyrån upplever cirka 22 % av arbetstagarna i Europa arbetsrelaterad stress genom höga arbetskrav, dålig arbetsmiljö och konflikter på arbetsplatsen. Detta är en nästan en fjärdedel av 750 miljoner människor.

Hur utvecklar man SIBO?

Minskad mängd saltsyra i magsäcken, oftast via medicinering för ”stressmage” (magkatarr) med magsyrahämmande medicin samt en nedsatt tarmperistaltik och minskad slutningsförmåga av ileo-cekalsfinktern är kopplat till kronisk stress (3, 5).

Minskad tarmmotorik. Normal tarmmotorik innebär en peristaltisk vågformad rörelse som varannan minut sveper ned matinnehåll längs mag-tarmkanalen. Flera studier har visat att en försämrad tarmperistaltik kan orsaka stagnation av mat och därigenom till överväxt av bakterier i tunntarmen (2-5). En viktig orsak till försämrad tarmmotorik är kronisk stress.

Även matförgiftning via bakteriella toxiner av bakterier som Campylobacter, Salmonella och Shigella, men även måttlig alkoholkonsumtion har visat sig kunna bidra till SIBO (7).

Hur vanligt är SIBO?

Förekomst av SIBO varierar beroende på den population som studeras och de diagnostiska kriterierna som används. Otroligt nog visade vetenskapliga studier att upp mot 40% av friska individer testade positivt för SIBO (8). Inga studier har så långt undersökt om dessa friska personer som testat positivt för SIBO utvecklade kroniska sjukdomar längre fram i livet.

Det är också värt att nämna att SIBO är vanligare hos personer med vissa underliggande tillstånd som IBS (irritabel tarm syndrom); upp mot 80% av personer med IBS hade SIBO (9). Även personer med magsyranedsättande mediciner hade högre förekomst av SIBO (5).

Symptom på SIBO


Symtomen på SIBO kan vara mångfacetterade och variera från person till person. Vanliga symtom inkluderar uppblåsthet, gasbildning, buksmärtor, diarré eller förstoppning och överkänslighet mot mat som man tidigare kunnat tåla (komjölk, ägg, spannmål, etc). Dessa symtom kan ofta förväxlas med andra mag-tarmproblem, vilket gör diagnosen SIBO utmanande. Det är viktigt att utesluta allvarligare orsaker till dessa symtom (cancer, etc).

Lokala symptom

  • Magont eller kramp i tarmen
  • Svullen mage, ballongmage
  • Gaser och rapningar
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Illamående
  • Halsbränna / sura uppstötningar

Även resten av kroppen kan påverkas vid SIBO i form av en systemisk låggradig inflammation (10-12):

Allmänna symptom

  • Utmattning
  • Ledvärk
  • Muskelsmärtor som vid fibromyalgi
  • Födoämnesintolerans för t. ex. gluten
  • Hudinflammation, t.ex. rosacea
  • Depression/nedstämdhet


Tarm-hjärna-axeln. Tunntarmen kommunicerar med hjärnan via nervfibrer (vagusnerven) och via blodbanan.

Tarmbakterier och Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom anses orsakas av att proteinet α-synuklein klumpar ihop sig och bildar toxiska strukturer i nervcellerna. Forskning har tidigare visat att α-synuklein kan förekomma längs hela tunntarmen hos personer med Parkinsons sjukdom. Man har länge undrat hur detta kan komma sig och om en transport av α-synuklein via den så kallade tarm-hjärna-axeln kan vara en orsak till Parkinsons sjukdom.


Finländska forskare har identifierat en tarmbakterie, Desulfovibrio, som producerar vätesulfid, LPS samt magnetit och som i nära kontakt med tunntarmen kan orsaka denna ogynnsamma aggregering av α-synuklein (13). Från tunntarmen kan α-synuklein transporteras via nervbanorna mellan tarmen och hjärnan in i hjärnstammen, där Parkinsons sjukdom är känd att starta.

Tarmbakterier och Alzheimers sjukdom

Amyloid är ett protein som ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Det har visat sig att bakterietoxinet LPS från tarmbakterien Bacteroides fragilis kan bidra till inlagring av amyloid i hjärnan och klumpa ihop sig med amyloid i hjärnan vid Alzheimers sjukdom (14, 15). Förutom att LPS ökar mängden amyloid i hjärnan har LPS även visat sig kunna orsaka en försvagning av cellskelettet hos nervceller och som typiskt ses vid Alzheimers sjukdom (16, 17).


Behandling av SIBO

Behandlingen av SIBO innefattar oftast en kombination av antimikrobiella preparat, kostförändringar samt åtgärder för att förbättra tarmperistaltiken och stresshantering. Genom att minska bakteriemängden kan symtomen lindras, vilket i sin tur kan bidra till minskad stress.

Den vanligaste farmakologiska behandling av SIBO är med ett tarmantibiotikum som heter rifaximin (Xifaxan®). Flera studier indikerar på samband mellan SIBO och sjukdomar som drabbar hjärta och kärl, endokrina organ, nervsystemet, njurar, bindväv och hud. Studier har visat att just rifaximin inte bara minskade mag-tarmsymtom men även hudinflammation (rosacea) och andra hälsoproblem kopplade till SIBO, med förbättrad livskvalitet till följd (18-22).

En studie visade att även botaniska tillskott med bakteriehämmande egenskaper kan ha likvärdiga effekter som rifaximin (23). 

Tips vid SIBO

  • Prova botaniska tillskott med kända bakteriehämmande egenskaper. Bland annat anses oregano olja, magnoliabark, vitlök, jatobabark, ingefära, och malört ha dessa egenskaper. GutClear® är ett 100% botaniskt tillskott.
  • Låt tunntarmen tömmas på innehåll genom att undvika att äta mellan måltiderna. Genom detta kan tunntarmen vila och läka.
  • Mindfulness; försök att göra saker och ting på ett lugnt och ordna sätt. Utöva yoga och meditation. Djupandas då och då under dagen. Allt detta kan aktivera den välgörande vagusnerven.
  • Inför regelbunden och måttlig motion (exempelvis promenader).
  • Undvik ett överdrivet intag av kostfibrer. 
  • Intermittent fasta, med cirka 16 timmar mellan huvudmålen, anses kunna bidra till ökad tarmmotorik. Det finns även etablerade längre fasteprogram.
  • Prova berberin, oreganoolja och allicin parallellt eller efter du har tagit GutClear®
  • Stimulera tarmmotoriken (migrerande motoriska komplexet; MMC) med kaffe efter måltid (koffeinfritt till kvällen om din sömn påverkas av koffein), ingefära, bitterörter som maskros, gentianarot och malört.

Sammanfattningsvis - vad kan vi ta med oss av detta?

Ovälkomna bakterier i tunntarmen kan orsaka lokala och systemiska inflammationstillstånd, samt påverka nervsystemet negativt. 

Uppföljande studier om huruvida friska individer med positivt SIBO-test utvecklar hälsoproblem har ännu inte gjorts, men med tanke på tunntarmens beskaffenhet får det anses gynnsamt att periodiskt försöka minska förekomsten av bakterier där.

Stressreduktion kan dels öka tarmperistaltiken och därmed förhindra stagnation av tarminnehåll samt minska reflux av bakterier från tjocktarmen till tunntarmen. 

Med andra ord; arbetshästarna i tjocktarmen blir tarmtroll när de hamnar i tunntarmen.

Gutfeeling Labs

info@gutfeelinglabs.se  

Gutfeeling Labs grundades av forskare inom mikrobiologi och neurovetenskap från Lunds Universitet för att ge allmänheten möjlighet till ökad kännedom om sin tarmflora och hjälp att balansera den.

Vetenskapliga referenser