Allt om maghälsa

Magen och tarmarna mår påverkar hur du mår fysiskt och psykiskt. Men även det omvända gäller, det vill säga hur du mår i kropp och själ påverkar din mag-och tarmkanal. 

Vi som har grundat Gutfeeling Labs heter Walter och Hans Fischer, och är forskare inom mikrobiologi och neurovetenskap från Lunds Universitet, med målet att ge allmänheten ökad kännedom om sin tarmflora och hjälp att balansera den. Här har vi samlat det viktigaste om tarmfloran och vanliga besvär från magen. Känner du dig lika nördig som vi är, finns det artiklar du kan fördjupa dig i ytterligare. Med andra ord -  här finns allt du behöver veta om din mag- och tarmhälsa.


SIBO - en vanlig obalans i tarmarna

Nästan en femtedel av Sveriges befolkning har problem med en öm och svullen mage. Studier har visat att 80% av personer med sådana problem har SIBO, ett tillstånd som det hittills pratats relativt lite om i svensk sjukvård och i media. SIBO står för small intestinal bacterial overgrowth och innebär att du har för många bakterier i tunntarmen. Normalt sett ska du ha majoriteten av dina tarmbakterier i tjocktarmen, inte i tunntarmen. Trots det kan bakterierna hamna fel ändå och skapa besvär, både i magen men också i resten av kroppen.

Detta är SIBO

Tarmfloran - små organismer avgör hur du mår

Tarmfloran består av ungefär 100 triljoner bakterier i ditt mag- och tarmsystem, varenda en med unika funktioner för hela din kropp. Alla människor har en unik sammansättning av bakterier och hur den ser ut beror på gener, sjukdomar, miljö, ålder, livsstil men också om vi tar några särskilda mediciner. Eftersom tarmfloran har en stor betydelse för din hälsa fysiskt och psykiskt, kan kunskapen om den och hur du själv påverkar den hjälpa dig att må så bra som du bara kan.

Allt du behöver veta om tarmfloran
  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO
  • Tarmfloran

Överväxt av svampen Candida i tunntarmen

Strulig mage, sötsug, trötthet och koncentrationssvårigheter? Det kan faktiskt bero på att du har svampen Candida i tarmen. SIFO står för small intestinal fungal overgrowth och innebär att man har överväxt av en jästsvamp som kallas Candida, framför allt i tunntarmen. SIFO kan skapa en hel del problem, inte bara i magen utan också i resten av kroppen.

Hur skiljer sig SIFO från SIBO?
  • Tarmfloran

Ny forskning kring kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många har hört av sig till oss för råd efter att en vetenskaplig artikel av finländska forskare visat att tarmbakterien Desulfovibrio kan öka mängden av ett protein som anses orsaka Parkinsons sjukdom. Eftersom ni är många som frågat om vad resultaten av den vetenskapliga artikeln kan betyda har vi summerat den till er här, och vad vi tar med oss av resultaten.

Tarmbakterie verkar kunna vara en bidragande orsak till Parkinsons sjukdom

Produkter relaterade till maghälsa

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.