Dålig matsmältning påverkar hela kroppen

Matsmältningen är den process där kroppen bryter ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att näringsämnena kan absorberas och användas. Processen börjar i munnen där maten tuggas och blandas med saliv, fortsätter i magen där den bryts ner ytterligare av magsyra och enzymer, och avslutas i tunntarmen där näringsämnen absorberas. Slutligen passerar resterna vidare till tjocktarmen där vatten absorberas innan det som är kvar utsöndras som avföring. Matsmältningen är grunden för en hälsosam kropp och viktigt för att du ska kunna tillgodose allt du äter. Om den inte gör det, påverkar det hela kroppen.

Hur vet man om man har dålig matsmältning?

När matsmältningen inte fungerar som den ska kan det leda till flera obehagliga besvär inklusive:

  • Överskott av gaser i magen kan orsaka obehag och smärta.
  • Problem med att regelbundet tömma tarmen eller omvänt, att ha för lös avföring.
  • Närings-, vitamin- och mineralbrist, vilket påverkar allmän hälsa och energi.
  • Sura uppstötningar och illamående
  • Hudproblem

10 orsaker till dålig matsmältning

Dålig matsmältning kan ha många orsaker. Här är några vanliga faktorer som kan bidra till problem med matsmältningen:

1. Dåliga kostvanor

  • Överdriven konsumtion av fett- eller sockerhaltig mat samt processad mat
  • Brist på kostfiber
  • Otillräckligt intag av vatten

2. Matintoleranser och allergier

  • Laktosintolerans
  • Glutenintolerans (celiaki)
  • Andra födoämnesallergier

3. SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen; ofta orsakat av kronisk stress)

  • De toxiska biprodukterna från bakterierna kan skada tunntarmens slemhinna, vilket kan försämra tarmens förmåga att absorbera näringsämnen, vitaminer och mineraler. 
  • SIBO kan störa effekten av viktiga matsmältningsenzymer, vilket ytterligare försämrar matsmältningen.
  • Ovälkomna bakterier i tunntarmen kan använda viktiga näringsämnen och fungera som en ”gökunge” som tar för sig av näringsämnen på vår bekostnad. 
  • För många bakterier i tunntarmen kan påverka gallsyrornas funktion, vilket är nödvändigt för att bryta ner fett. Detta kan leda till fettmalabsorption, vilket resulterar i fettrik avföring och diarré.

4. Brist på enzymer och saltsyra

  • Både saltsyran och matsmältningsenzymerna hjälper till att bryta ner maten och saltsyran bidrar också till att ha ihjäl bakterier som vi råkat få i oss. Brist på enzymer kan bero på bukspottkörtelinsufficiens (brist på matsmältningsenzymer) och saltsyraproduktionen bli nedsatt av flera orsaker, bland annat stress.

5. Tarmfloraobalans

  • Dysbios (obalans av tarmbakterier)
  • Överväxt av svamp

6. Stress och psykiska faktorer

  • Matsmältningen fungerar allra bäst när vi är i ett lugn och ro-tillstånd. Det vill säga när det parasympatiska nervsystemet är aktiverat. Stress, ångest och depression kan påverka matsmältningen och tarmens rörlighet till det sämre.

7. Medicinering

  • Antibiotika kan orsaka obalans av tarmbakterier. Användning av protonpumpshämmare (magsyranedsättande medicin) kan påverka matsmältningen negativt genom att öka nivån av bakterier i tunntarmen (SIBO).

8. Livsstilsfaktorer

  • Brist på fysisk aktivitet
  • Rökning
  • Överdriven alkoholkonsumtion

9. Hormonella förändringar

  • Graviditet
  • Sköldkörtelsjukdomar (hypotyreos, hypertyreos)

10. Åldrande

  • Produktionen av magsyra och matsmältningsenzymer kan minska med åldern.

Så stöttar du och förbättrar din matsmältning

Att förbättra matsmältningen kan kräva livsstilsförändringar och ibland medicinsk behandling. Kontakta alltid läkare för att utesluta allvarligare orsaker. Det finns dock en hel del som du själv kan prova för att stötta din matsmältning.

  • Ät en balanserad kost, fokusera på fiber, frukt, grönsaker och hela korn (om du inte har SIBO, då dessa besvär kan förvärras av ökat fiberintag). Undvik fettrik och processad mat.
  • Drick surt - drick ett glas vatten med pressad citron eller 1 matsked äppelcidervinäger 30 minuter innan måltiden, det stimulerar matsmältningen.
  • Drick tillräckligt med vatten: vatten hjälper till att lösa upp maten och hjälper med tarmpassagen.
  • Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt.
  • Minska ovälkomna bakterier i tunntarmen (SIBO): Prova GutClear®, undvik att äta mellan måltiderna, motionera regelbundet, hantera stress. 
  • Probiotika: Kosttillskott med probiotika kan hjälpa till att balansera tarmfloran, stabilisera tarmslemhinnan och förbättra matsmältningen.
  • Aktivera det parasympatiska nervsystemet som hjälper matsmältningen att fungera. Det kan du göra genom att meditera och göra andningsövningar samt genom att generellt se över din livsstil - kan du minska stressen på något sätt?
  • Ät bitter mat, bittra smaker som ruccola och gurkmeja kan stimulera matsmältningen.
  • Prova kosttillskott med enzymer och saltsyra för att hjälpa kroppen på traven.

Dålig matsmältning kan påverka livskvaliteten avsevärt, men med rätt åtgärder kan man lindra symtomen och förbättra matsmältningen. Genom att äta rätt, hålla sig aktiv och hantera stress kan de flesta människor se en märkbar förbättring. 

Starta om magen med GutClear®

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor. SIBO kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten.

Vad ska jag tänka kring kost och diet vid SIBO?
  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO
  • Tarmfloran

Ghrelin - hungerhormonet

Ghrelin är ett hormon som mestadels produceras och frisätts i magsäcken, men också i tunntarmen, bukspottskörteln och i hjärnan. Ghrelin kallas för "hungerhormonet" eftersom det stimulerar aptiten och främjar lagring av fett i fettvävnaderna.

5 saker du kan göra för att balansera ditt hungerhormon