Ghrelin - hungerhormonet

Vad är ghrelin? Ghrelin är ett hormon som mestadels produceras och frisätts i magsäcken, men också i tunntarmen, bukspottskörteln och i hjärnan. Ghrelin kallas för "hungerhormonet" eftersom det stimulerar aptiten och främjar lagring av fett i fettvävnaderna.

Att det finns en koppling mellan hjärnan och tarmen och att de två kommunicerar med varandra är sedan tidigare känt. De kommunicerar med varandra via blodet, immunsystemet och vagusnerven. Kommunikationen mellan hjärnan och tarmen brukar kallas för tarm-hjärna-axeln som samlingsnamn. Här kan du lära dig mer om hur hjärnan och tarmen kommunicerar med varandra!

Hur regleras ghrelin i kroppen?

Hormonet ghrelin kommunicerar med hjärnan direkt via blodbanan och via vagusnerven, vars nervtrådar bland annat går in i tarmen och har som syfte att känna av vad som sker i kroppen och berätta det för hjärnan. Hormonet signalerar till receptorer i hjärnan som styr vår aptit och vårt ätbeteende. Ghrelin är också det hormonet som styr hur kroppen ska lagra fett. 

Obalans i tarmen kan leda till obalans av ghrelin

Precis som kroppen kan utveckla resistens mot till exempel insulin som är ett annat hormon, kan det också utveckla en resistens mot ghrelin. Vilket kan leda till att hungerkänslan inte avtar och du fortsätter att äta, trots att du kanske egentligen är mätt. 

En obalans eller störd kommunikation av ghrelin i tarm-hjärna-axeln kan påverka både ämnesomsättningen och vårt matbeteende. Forskning har visat att tarmbakterier kan påverka ghrelinet i tarm-hjärna-axeln både positivt och negativt. Cirka 40% av mag-tarmkanalens ghrelinproducerande celler ligger i tunntarmen. Vid överväxt av bakterier i tunntarmen (small intestinal bacterial overgrowth, SIBO) kan det därför vara speciellt intressant att veta om vissa bakterier kan stimulera eller hämma produktionen av ghrelin och därigenom aptiten och ämnesomsättningen. 

Vilka bakterier i tarmen kan påverka ghrelin?

Studier har visat att bakterierna som tillhör gruppen Clostridium och Ruminococcus var kopplade till ökade nivåer av ghrelin i blodet och därför ökad aptit, medan ett ökat antal av Bacteroidetes/Firmicutes-ratio (F/B-ratio), högre nivåer av Faecalibacterium och Prevotellaceae visat sig kunna minska nivåer av ghrelin i blodet.

Bakterierna Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus och Lactobcillus gasseri har också visat sig kunna reducera effekterna av ghrelin, och därigenom minska aptit. 

5 saker du kan göra för att balansera ditt hungerhormon

1. Hur vill du ha dina ägg?

En proteinrik kost ökar mättnaden, minskar ghrelinnivåerna och därigenom hungern. Speciellt bra är det om du får i dig protein till frukost. I en studie av 21 män fick hälften en frukost med bagels medan hälften åt ägg. De som åt ägg hade lägre nivåer av ghrelin, var mindre hungriga tre timmar senare och åt färre kalorier under de kommande 24 timmarna. Äggulor innehåller dessutom kolin, som anses ha fettförbrännande egenskaper.

2. Lägg potatisen i kylen innan du stoppar den i magen

Vanlig kokt potatis är den mest mättande maten som finns, enligt en studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition och bäst är den när den är kyld.  När potatis kyls omvandlas nämligen fibrerna till resistent stärkelse, som tar längre tid att bryta ner i din tarm och gynnar många goda bakterier i tarmfloran som producerar fettförbrännande smörsyra och fördröjer hungerkänslan. 

3. Ät fisk

Fisk innehåller höga halter av omega-3. Omega-3 har en fiffig funktion eftersom det frisätter mättnadshormonet leptin. Hälleflundra sägs vara den mest mättande fisken.

4. Prioritera din sömn 

För lite sömn är dåligt av många anledningar och bland annat kan det kan höja ghrelinnivåerna och sänka leptinnivåerna (mättnadshormonet). Se till att få minst 7-8 timmar sömn varje natt.

5. Se till att tarmen mår bra

Ge tarmen bra förutsättningar genom att rena den från överväxt av bakterier (SIBO), med exempelvis med GutClear® och ta mjölksyrabakterier som Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus och Lactobcillus gasseri.

Ge magen en omstart med GutClear®

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. Innehållet av Magnolia officinalis Rehder i GutClear® kan hjälpa dig att balansera dina tarmbakterier och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Tarmfloran

Bra och dåliga bakterier i tarmen

Vi får en del frågor om ”dåliga” bakterier i tarmen och hur man ska förhålla sig till dessa. Tarmfloran är som ett ekosystem där bakteriearter lever i en finstämd balans och där varje art har sin bestämda funktion. Man kan säga att det i princip pågår en ständig kamp om utrymmet mellan tarmbakterierna, vare sig dom är ”bra” eller "dåliga" bakterier.

"Dåliga" bakterier i tarmen
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra
  • Kost
  • Tarmfloran

Mjölksyrabakteriernas goda egenskaper

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som bland annat kan producera mjölksyra. Mjölksyrabakterier producerar ämnen som hämmar tillväxt av bakterier, mögel- och jästsvampar vilka gör att mat ruttnar, möglar eller jäser. Det är kanske därför inte så märkligt att ett antal arter av mjölksyrabakterierna Lactobacillus- och Bifidobacterium har föreslagits kunna gynna hälsa.

Vad är mjölksyrabakterier?