Mjölksyrabakteriernas goda egenskaper

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som bland annat kan producera mjölksyra. Mjölksyrabakterier producerar ämnen som hämmar tillväxt av bakterier, mögel- och jästsvampar vilka gör att mat ruttnar, möglar eller jäser. Det är kanske därför inte så märkligt att ett antal arter av mjölksyrabakterierna Lactobacillus- och Bifidobacterium har föreslagits kunna gynna hälsa.

Mjölksyrabakterier är bra för tarmfloran och kan gynna hälsan. Här är några av hälsofördelarna:

 • Bidrar till reglering av tarmaktivitet 
 • Ökar fysiskt och psykiskt välbefinnande.
 • Har antibakteriella effekter på de sjukdomsframkallande bakterierna Clostridium difficile, Campylobacter jejuni och Helicobacter pylori.
 • Bidrar till neutralisering av ämnen i tjocktarmen vilka kan ge mutationer (skador på arvsmassan) och därigenom en minskad risk för sjukdomar inklusive cancer.
 • Balansering av immunsystemet och lindring av allergi.
 • Bidrar till förbättrat immunsystem.

För närvarande är Lactobacillus och Bifidobacterium de mest studerade släktena angående ovan nämnda hälsofrämjande egenskaper. Det är även dessa Gutfeeling Labs analyserar.

Mjölksyrabakterier måste överleva hela vägen ner till tjocktarmen

Den viktigaste frågan vad gäller kosttillskott av mjölksyrabakterier i hälsofrämjande syfte är om dessa kan överleva magsäckens syra och tolvfingertarmens galla på sin väg genom tarmkanalen. Detta är viktigt eftersom bakterierna helst ska nå hela vägen till tjocktarmen där de kan etablera sig och börjar producera sina hälsofrämjande ämnen.

Prebiotiska fibrer kan hjälpa till

För att hjälpa med överlevnaden genom tarmkanalen kan mjölksyrabakterier intas tillsammans med prebiotiska fibrer från kosten eller från kosttillskott. De bäst studerade prebiotika för mjölksyrabakterier är galakto-oligosackarider (GOS), inulin och frukto-oligosackarider (FOS) och laktulos. En blandning av bakterier och fibrer som dessa bakterier kan använda sig av för sin metabolism i avsikt att stödja dess livskraft samt förbättra deras metaboliska aktivitet kallas för synbiotika. 

Vissa stammar av Lactobacillus (plantarum och paracasei) och Bifidobacterium  (breve, longum och lactis) karaktäriserades av hög tolerans mot syra- och gallexponering, samt har i djurstudier visat antimikrobiell aktivitet mot bl.a. Clostridium difficile-stammar. En kombination av dessa mjölksyrabakterier är därför lovande kandidater för kliniska studier.

Exempel på mjölksyrabakterier

Lactobacillus acidophilus

Denna bakterie används vid framställning av olika typer av kulturmjölk, främst i acidophilus mjölk (A-fil).  

Lactobacillus plantarum

Denna art av Lactobacillus  är aktiv vid grönsaksinläggningar och har konserverande egenskaper. Surkål, oliver, peperoni och pickles är några exempel på produkter där Lactobacillus plantarum varit och är verksam. 

Lactobacillus bulgaricus

Bakterien bidrar till den syrliga smaken i yoghurt, samtidigt som den omvandlar laktos till mjölksyra

Lactobacillus casei

Bakterien går att finna i människans tarm, där den binder till tarmluddet samt har förmågan att bidra till att öka antalet av andra nyttiga bakterier. Lactobacillus casei används vid framställning av ost och kombineras även med andra mjölksyrabakterier vid tillverkning av yoghurt.

Lactobacillus paracasei

Bakterien kan ses i tarmfloran hos människa, bryter ned oligofruktos och inulin samt producerar mjölksyra. Vissa stammar har visat sig hämma Salmonella enterica och Helicobacter pylori - två sjukdomsframkallande bakterier som kan förekomma i mag-tarmkanalen. 

En formulering av levande bakterier inklusive Lactobacillus paracasei har använts i kombination med konventionell medicinsk behandling vid ulcerös kolit och har visat fördelaktiga kliniska och immunologiska effekter och andra stammar av Lactobacillus paracasei har använts vid behandling av allergisk snuva och andra luftvägsallergier.

En komponent från cellväggen hos en stam av Lactobacillus paracasei förbättrade läckande tarm, reducerade inflammation och ökade minnesfunktionen hos möss.

Mjölksyrabakterier vid stressmage

Stress är ett växande problem kopplat till vår moderna livsstil och representerar ett av våra mest vanliga hälsoproblem. I en brittisk studie lät man ett antal personer få ett tillskott med en kombination av mjölksyrabakterier under tre veckor och resultatet visade en positiva inverkan av dessa på tarmfloran samt minskande stressymptom som illamående, magsmärtor och uppblåst mage. Det är därför inte överraskande att forskning kring stress och dess koppling till kommunikationen mellan tarmen och hjärnan är högt prioriterad och har tagit ordentlig fart. 

Mjölksyrabakterier vid antibiotikabehandling

Mjölksyrabakterier har visat sig kunna minska besvär som lös mage och illamående under och efter en antibiotikakur. Du kan läsa mer om antibiotikas inverkan på tarmfloran här.

Analysera din tarmflora

Med Gutfeeling Labs tarmfloraanalys får du koll på dina nivåer av mjölksyrabakterierna Lactobacillus och Bifidobacterium. Har du låga nivåer av dessa får du även råd om kost och kosttillskott för att öka dina nivåer. Som tidigare nämnts har mjölksyrabakterier antibakteriella effekter på de sjukdomsframkallande bakterierna Clostridium difficile och Campylobacter jejuni, vilka du också får svar på i din analys. Om du väljer att prova våra kostråd, så rekommenderar vi att du gör en ytterligare analys 1-3 månader för att följa upp om dina bakterienivåer ökat och om dina mindre gynnsamma bakterier har minskat (ifall bakterierna förekom i din tarmflora).

Få koll på din tarmflora

Analys av tarmfloran

Vi vet idag att tarmfloran kan påverka oss på flera sätt eftersom bakterierna i tarmfloran har olika funktioner och egenskaper. Genom att testa tarmfloran hos oss får du lära känna de goda och mindre goda bakterierna som finns i din mage. Utefter hur just din unika tarmflora ser ut får du sedan råd om kost och kosttillskott som hjälp för att gynna dina goda och reducera de mindre goda tarmbakterierna.

Ordinarie pris Försäljningspris 1 290 SEK
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra
 • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO
 • Kost
 • Tarmfloran

Selma kan äta lax igen efter GutClear®

Selma hade en bråkig mage under flera års tid. Symptomen var flera dagliga episoder med diarré, illamående, uppspändhet samt plötslig matintolerans. Speciellt dålig blev hon av fisk, särskilt lax som är hennes favoritmat. Hon provade det mesta utan resultat tills hon fick höra talas om GutClear®.

Märkte skillnad redan efter några dagar