Vad är GLP-1 och hur kan man öka det naturligt?

GLP-1 är ett viktigt hormon som bidrar till att reglera både aptit och blodsockernivåer, vilket gör det intressant för många som söker naturliga metoder för att stödja viktkontroll och främja hälsa. I denna artikel går vi igenom vad GLP-1 är och hur du kan stödja kroppens egen produktion av hormonet på ett naturligt sätt.

Vad är GLP-1?

GLP-1 (Glukagonliknande peptid-1) är ett hormon som har en avgörande betydelse för hälsan, särskilt genom sin aptitdämpande effekt. Detta är speciellt relevant idag, eftersom övervikt och fetma i sig bidrar till både fysiska och psykiska problem. I takt med att övervikt och fetma ökar, blir förståelsen för GLP-1 alltmer relevant.

GLP-1 produceras naturligt i kroppen av så kallade L- celler, framför allt i den nedre delen av tunntarmen. Här är de viktigaste mekanismerna som styr frisättningen av GLP-1 från tunntarmen:

  • När vi äter kolhydrater, fetter och proteiner, stimulerar det GLP-1-frisättning genom att aktivera L-cellerna direkt. Detta resulterar i en känsla av mättnad.
  • Det autonoma nervsystemet, som styr tarmarna via vagusnerven, kan också öka GLP-1-frisättningen. När vi är lugna och harmoniska ökar aktiviteten i vagusnerven, vilket hjälper till att frigöra mer GLP-1.
  • En sur miljö i tarmen, med lågt pH, kan också öka GLP-1-frisättningen. Bakterier som laktobaciller bidrar till att göra miljön surare, vilket hjälper de speciella cellerna i tunntarmen att producera GLP-1.

Läkemedel som efterliknar kroppens GLP-1-effekter

Läkemedel som Ozempic verkar genom att efterlikna kroppens naturliga GLP-1-effekter. 

Den aktiva substansen i Ozempic, semaglutid, fungerar som en GLP-1-receptoragonist, vilket innebär att den stimulerar samma receptorer som kroppens egen GLP-1. Detta bidrar till att minska aptiten och kan hjälpa till att kontrollera vikten genom att förstärka kroppens naturliga mättnadssignaler.

Hur påverkar GLP-1 kroppen?

GLP-1 ökar frisättningen av insulin från bukspottkörteln, vilket hjälper till att normalisera blodsockernivåerna efter måltider.

GLP-1 signalerar till hjärnan att minska hungern, vilket hjälper till att kontrollera aptiten och kan leda till viktnedgång. GLP-1 kan också sakta ner magsäckstömningen, vilket kan ge en mer långvarig känsla av mättnad och bidrar till att minska matintaget.

Effekter på hjärta och hjärna

Forskning visar också att GLP-1 kan främja hjärthälsan genom att förbättra hjärtats funktion och sänka blodtrycket. Hormonet kan även påverka hjärnan på flera sätt, bland annat genom att bidra till ökad motivation och förbättrat humör. Dessa effekter är särskilt intressanta för personer som kämpar med beroendeproblematik, som alkohol-, socker- eller matberoende.

Stress kan minska GLP-1 och därigenom öka risken för övervikt

När kroppen utsätts för långvarig stress sker förändringar i hormonsystemet. Kronisk stress kan orsaka minskad GLP-1-produktion och bidra till ökad risk för övervikt och metabola problem genom följande mekanismer:

  • Kronisk stress leder till förhöjda nivåer av kortisol, som är kroppens huvudsakliga stresshormon. Höga kortisolnivåer kan minska GLP-1 och kan leda till ökad hunger och sug efter kaloririka livsmedel.
  • Kortisol kan i sin tur orsaka kronisk gastrit genom att försvaga magslemhinnans skyddsbarriär, hämma kroppens läkningsprocesser och öka risken för infektioner av magsårsbakterien Helcobacter pylori. Långvarigt intag av magsyrahämmande medel kan minska den antimikrobiella syrabarriären i magsäcken och därigenom bidra till överväxt av bakterier i tunntarmen (SIBO; se referenser 1 och 2 nedan).
  • Kronisk stress kan även orsaka bromsad tarmmotorik och därigenom orsaka en stagnation av matinnehåll i tunntarmen, vilket kan leda till SIBO.

Koppling mellan SIBO, minskad GLP-1 och ökad hunger

Vid SIBO befinner sig för många bakterier i tunntarmen. Dessa bakterier kan producera ämnen som kan hämma produktionen av GLP-1 via ett enzym ((DPP-IV), men även bidra till inflammation och läckande tarm, vilket ytterligare försämrar produktionen av GLP-1.

Stress kan minska kroppens nivå av GLP-1, vilket ökar hunger och särskilt sötsuget. Stress kan också bidra till SIBO, vilket i sin tur kan sänka GLP-1-nivåerna ytterligare. Både stress i sig och SIBO kan alltså leda till en försämrad förmåga att hantera hunger, samt öka sötsug och orsaka småätande.

Så kan du naturligt öka dina nivåer av GLP-1

Du kan främja din egen produktion av GLP-1 genom att sänka stress och kortisolnivåer, förbättra  tarmmotoriken, och skapa en gynnsam miljö i tunntarmen genom att minska överväxt av bakterier (SIBO).

5 tips för att öka GLP-1: 

  1. Stresshantering: Genom mindfulness eller avslappningsövningar kan man hålla det parasympatiska nervsystemet aktivt och på så sätt förhindra SIBO, vilket i sig kan bidra till övervikt och fetma.
  2. Fermenterade produkter: Öka surhetsgraden i tarmen med fermenterade produkter (yoghurt, kefir, syrade grönsaker).
  3. Motion: Måttlig motion kan öka GLP-1-produktionen genom att förbättra tarmens funktion, öka insulinkänsligheten, främja en balanserad tarmflora och minska inflammation. 
  4. Öka mättnadskänsla: Genom att dricka ett glas vatten med 1-3 matskedar äppelcidervinäger 10 minuter före måltid så kan ofta överdriven hungerkänsla minska i så hög grad att man ofta bara behöver äta en halv portion för att bli mätt (och få en extra måltid av goda rester på köpet).
  5. Hälsosam tarmflora: Balansera oönskade bakterier i tunntarmen (SIBO). Ett sätt att göra detta är med hjälp av GutClear®, oreganoolja, berberine, allicin och andra botaniska produkter med liknande effekter.


Vetenskapliga referenser

Husebye, E., Skar, V., Høverstad, T., Iversen, T., & Melby, K. (1995). Abnormal intestinal motor patterns explain enteric colonization with gram-negative bacilli in late radiation enteropathy. Gastroenterology, 109(4), 1078–1089. Minskad magsyra verkar vara ansvarig för kolonisering av tunntarmen och förvärring av en redan etablerad gramnegativ bakterieflora i där. Nedsatt tarmmotilitet bidrar till kolonisering med gramnegativa bakterier i tunntarmen.

Jacobs, C., Coss Adame, E., Attaluri, A., Valestin, J., & Rao, S. S. (2013). Dysmotility and proton pump inhibitor use are independent risk factors for small intestinal bacterial and/or fungal overgrowth. Alimentary pharmacology & therapeutics, 37(11), 1103–1111. Reducerad tarmmotorik och användning av syrareducerande protonpump-inhibitorer var oberoende riskfaktorer för SIBO eller SIFO (överväxt av svamp i tunntarmen) och sågs hos över 50 % av patienter med oförklarliga gastrointestinala symtom.

Prova GutClear® och ge din mage en omstart

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. Innehållet av Magnolia officinalis Rehder i GutClear® kan hjälpa dig att balansera dina tarmbakterier och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Livsstil
  • Tarmfloran

Stress, SIBO och övervikt - hur hänger det ihop?

Det finns många faktorer runt omkring oss och i våra kroppar som kan påverka vår ämnesomsättning och aptitreglering. Kronisk stress är en väldigt vanlig sådan, som kan bidra till övervikt och till och med fetma. Stress sätter igång processer i kroppen som påverkar våra celler, hormoner och tarmar och ger ökad aptit och blodsockernivå, men också orsaka en bakteriell överväxt som i sin tur kan leda till inflammation och produktion av ämnen som kan öka risken för fetma.

Hur hänger SIBO och övervikt ihop?
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

5 goda vanor för en hälsofrämjande tarmflora

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Gör dessa 5 saker för din tarmflora
  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO