Så kan du påverka din vagusnerv och må bättre

Vagusnerven, ofta kallad själens nerv, spelar en avgörande roll i att upprätthålla kroppens balans och lugn. Nervens aktivitet går från att reglera vår hjärtfrekvens och matsmältning till att minska vår stressnivå och inflammation. Man kan med rätta säga att denna nerv befinner sig i skärningspunkten mellan kropp och sinne och har stor påverkan på hur vi mår. Men det går faktiskt att påverka vagusnervens aktivitet, genom naturliga och växtbaserade produkter och livsstilsval kan vi hjälpa vagusnerven att fungera optimalt.  

En aktiv vagusnerv bidrar till återhämtning och välmående genom att stimulera det parasympatiska nervsystemet. Forskning har visat att en aktiv vagusnerv kan minska produktionen av immunhormoner (cytokiner) och bidra till minskad inflammation och överreaktioner från immunsystemet. Man har också sett att man kan minska inflammation hos patienter med den autoimmuna tarmsjukdomen Crohns, genom en elektrisk stimulering av vagusnerven via en pacemaker. En välfungerande vagusnerv kan minska symtom på stress och ångest och har även associerats med bättre humör och minskad risk för depressiva symtom. Detta anses bero på vagusnervens roll i att reglera neurokemiska nivåer i hjärnan via tarm-hjärna-axeln.

Det finns forskning som tyder på att överväxt av bakterier till tunntarmen (SIBO) kan minska funktionen hos vagusnerven och medföra att muskelrörelserna i tarmen samt utsöndringen av matsmältningsenzymer minskar. Detta kan i sin tur förvärra redan existerande besvär vid SIBO och IBS (forskningsstudier har visat att upp till 80% av personer med IBS hade SIBO).

Kosttillskott och naturliga växtämnen som kan stötta vagusnerven

  • Vissa stammar av probiotika kan ha en gynnsam effekt på nervsystemet och öka vagusnervens aktivitet. Särskilt Lactobacillus helveticus har i studier visat sig kunna påverka vagusnerven positivt, vilket även har kopplats till potentiella förbättringar i ångest- och depressionsliknande beteenden.
  • Växter som ginseng, ashwagandha och rosenrot anses kunna hjälpa kroppen att hantera stress och indirekt påverka vagusnervens funktion positivt.
  • Växter som har höga nivåer av antioxidanter som grönt te och bär kan bidra till en allmän antiinflammatorisk effekt, vilket även kan ha en positiv inverkan på vagusnervens funktion.
  • Omega-3 fettsyror som finns i fiskolja och vissa växtoljor kan påverka nervsystemet positivt, med indikationer på att omega-3-fettsyror kan stödja en sund funktion av vagusnerven och därmed bidra till en bättre hälsa.

Du kan påverka din vagusnerv genom din livsstil

Dina vanor kan göra en hel del med vagusnerven och du kommer långt med små medel. Börja gärna dagen med några minuters medveten andning eller en kort mindfulnessövning. Det sätter tonen för din dag och kan göra det lättare att hålla fokus. Ta regelbundna korta pauser under arbetsdagen och praktisera medveten andning eller för att bara vara närvarande i nuet. Ägna dina lunchpauser åt att äta medvetet, uppmärksamma smakerna och känslorna av maten, istället för att äta framför datorn eller mobilen. Se vardagliga sysslor som diskning eller städning som möjligheter att praktisera mindfulness genom att fokusera helt på uppgiften. Vad du än tar dig för, så försök att göra detta på ett lugnt och ordnat sätt. När du är med vänner så försök att vara helt närvarande i konversationerna. Undvik distraktioner som att kolla telefonen. Lyssna verkligen på vad andra säger, istället för att bara vänta på din tur att tala. När du är i sociala miljöer, ta tid att verkligen uppskatta din omgivning och de människor du är med. Även många former av yoga, särskilt de som innehåller avslappningstekniker och djupandning kan stimulera vagusnerven. Även regelbunden och måttlig träning påverkar vagusnerven positivt. Intressant nog, så har korta perioder av kall exponering, som kalla duschar, visat sig kunna öka vagusnervens aktivitet. Ett bra sätt att börja och sluta dagen på!

Att le kan öka aktiviteten i vagusnerven. Även om det är ett konstlat leende så kan detta aktivera specifika ansiktsmuskler som är kopplade till vagusnerven. När dessa muskler aktiveras, kan signaler skickas till hjärnan, vilka i sin tur kan stimulera vagusnerven. Ett leende frigör även signalsubstanser som dopamin, endorfiner och serotonin, med en rad fördelar, inklusive förbättrat humör, minskad smärta och sänkta stressnivåer. Så den enkla handlingen att le kan faktiskt ha en gynnsam effekt på ditt övergripande välbefinnande.

Tips för en aktiv vagusnerv

  • Prova att få in olika andningsövningar i din vardag, en klassiker och lätt variant för nybörjaren är att andas i fyrkant. Det innebär att du andas in under 4 sekunder, hålla andan i 4 sekunder och sedan andas ut under 4 sekunder.
  • Kombinationen av botaniska preparat och vissa livsstilsförändringar kan bidra till att upprätthålla en aktiv vagusnerv, vilket kan leda till en rad positiva effekter såsom minskad stress, bättre matsmältning och en känsla av övergripande välmående. 
  • Minska SIBO: Börja med att rena din tunntarm med GutClear® i 10 dagar. Vi rekommenderar pulvret i första hand. Pulvret smakar något bittert, men detta kan avhjälpas med några klunkar kaffe, te eller juice direkt efteråt. Därefter ta 1-2 doser GutClear® i veckan i 5-10 veckor.
  • Prova gärna ginseng eller ashwagandha de dagar du inte tar GutClear®.
  • Upplev naturen på nära håll, gärna i form av naturpromenader då och då.
  • Utforska mindfulness som ett sätt närma dig vardagens olika aktiviteter med ett inre lugn.
  • Genom att le kan du aktivera vagusnerven, samt öka frisättning av signalsubstanser som kan påverka välbefinnandet.

 

Minska SIBO och hjälp din vagusnerv att fungera normalt

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra
  • Tarmfloran

Ny forskning kring kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många har hört av sig till oss för råd efter att en vetenskaplig artikel av finländska forskare visat att tarmbakterien Desulfovibrio kan öka mängden av ett protein som anses orsaka Parkinsons sjukdom. Eftersom ni är många som frågat om vad resultaten av den vetenskapliga artikeln kan betyda har vi summerat den till er här, och vad vi tar med oss av resultaten.

Tarmbakterie verkar kunna vara en bidragande orsak till Parkinsons sjukdom
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Tarmflorans koppling till ångest och depression

Dagarna för att få koll på ens tarmbakterier med avsikt att balansera tarmfloran vid lågt stämningsläge, depression eller ångest är kanske inte så långt borta som vi tror. Forskare har blivit alltmer övertygade om att vi måste studera tarmen lika mycket som hjärnan för att förstå våra känslor och beteenden fullt ut. I denna artikeln tar vi upp hur tarmfloran och det psykiska måendet hänger ihop, hur kosten (framförallt probiotika) spelar in.

Tarmfloran, ångest och depression