Nyttigt julgodis för tarmfloran

Du behöver inte kompromissa med hälsan och att njuta av julens godsaker. Vi på Gutfeeling Labs tror på att skapa harmoni mellan god smak och hälsa. Därför vill vi dela med oss av ett recept på nyttigt julgodis som är bra för tarmfloran. Samtidigt som detta julgodiset har flera hälsofördelar är det dessutom otroligt gott!

Chokladkulor med nötter och dadlar

Ingredienser:

 • 2,5 dl valnötter eller mandlar
 • 2,5 dl mjuka dadlar (utan kärnor)
 • 2 matskedar kakao av god kvalitet
 • En nypa havssalt
 • Kokosflingor för rullning

Gör så här:

 1. Mixa nötterna i en matberedare tills de blir grovt malda.
 2. Lägg i dadlarna, kakao och en nypa salt. Mixa igen tills blandningen blir klibbig och formbar.
 3. Rulla små bollar av blandningen och rulla dem sedan i kokosflingor.
 4. Låt dem stelna i kylskåpet i cirka 30 minuter.

Att inkludera dessa chokladkulor i ditt julgodisrepertoar är ett enkelt sätt att unna dig något sött samtidigt som du stödjer din tarmhälsa. Receptet kommer från våra vänner på ekoappen, där finns även fler recept på nyttigt julgodis!

Låt oss gå igenom vad som gör detta receptet bra för just tarmfloran.

Så är valnötter nyttigt för tarmfloran

Valnötter är rika på omega-3-fettsyror och kostfiber, vilket främjar tillväxten av goda tarmbakterier, inklusive bifidobakterier och lactobaciller. Deras unika sammansättning stöder en balanserad mikrobiota och kan hjälpa till att minska inflammation i tarmen. Bifidobakterier är kända för att producera kortkedjiga fettsyror (SCFA), som främjar en hälsosam tarmmiljö och stärker tarmbarriären.

Så är dadlar nyttiga för tarmfloran

Dadlar är en naturlig sötma och innehåller prebiotiska fibrer som främjar tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen, särskilt bifidobakterier. Prebiotiska fibrer fungerar som mat för bakterierna och stöder deras överlevnad och tillväxt. Bifidobakterier är kända för att bidra till en balanserad tarmflora och kan ha antiinflammatoriska effekter.

Så är kakao nyttigt för tarmfloran

Kakao är rikt på flavonoider och antioxidanter, vilka främjar tillväxten av lactobaciller och bifidobakterier. Dessa bakterier bidrar till en balanserad tarmmiljö och kan ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom kan kakao stödja produktionen av kväveoxid, vilket främjar blodcirkulationen och hälsan i tarmväggarna. Att välja kakao av hög kvalitet utan tillsatser ger dig maximala hälsofördelar. Kom ihåg att välja en kakao av hög kvalitet. 

Så är mandlar nyttiga för tarmfloran

Vill du ha mandlar istället för valnötter? Inga problem. Mandlar är en utmärkt källa till kostfiber och protein, vilket främjar en sund tarmflora. De stöder tillväxten av bakterier som bifidobakterier och Akkermansia. Bifidobakterier är känt för att producera kortkedjiga fettsyror som gynnar tarmhälsan, medan Akkermansia har kopplats till förbättrad metabolism och minskad inflammation i tarmen. Genom att inkludera mandlar i ditt kostschema kan du bidra till att skapa en gynnsam miljö för dessa gynnsamma bakterier och främja en övergripande hälsosam tarmflora.

Så varför kompromissa mellan njutning och hälsa när du kan ha båda? Denna ljuva kombination av chokladkulor är ett välsmakande sätt att vårda din tarmflora och låta julen vara både god och hälsosam.


 • Kost

Nyttig julmat för tarmfloran

Julen närmar sig. För många är december en månad fylld med mycket socker, mättade fetter och alkohol som kan stöka till det och skapa oro i magen. Men det finns faktiskt flera rätter som kan göra riktigt gott för tarmfloran. I denna artikeln har vi listat 5 livsmedel och maträtter som vi älskar till jul och som är nyttiga för tarmfloran.

Tarmfloravänlig mat på julbordet
 • Kost

Julkryddornas hälsofördelar

Många förknippar julen med med att frossa i sötsaker och andra rätter som kan skapa oro i magen. Men under julen använder vi också mat och kryddor som inte bara är bra för magen utan hela kroppen. Visste du till exempel att julkryddor är något av det nyttigaste som finns?

Hälsofördelar med julkryddor
 • Tarmfloran

IBS, leaky gut and SIBO, how are they related?

Many people suffer from stomach problems and around 15-20% of the population have a diagnosis of IBS. This number is so great that it is classified as a national disease. The diagnosis IBS, or irritable bowel syndrome, is given if no underlying structural cause is found. However, studies have shown that most people with IBS actually have SIBO. Something that can mean a lot to those who plan life according to their gut, since both diets, antimicrobial dietary supplements, and, medicines can be used in SIBO.

IBS kan bero på SIBO