Ont i magen av fibrer

Får du ont i magen av att äta fibrer? Då är du inte ensam. Många upplever problem med gaser, diarré eller att de blir hårda i magen av att äta fibrer. Att få i sig fibrer är dock viktigt för en normal tarmfunktion, så hur ska man då göra ifall man får ont i magen av dem? Vi reder ut frågetecknen här. 

Fibrer är kolhydrater från frukt och grönt. I den normala situationen bryts dessa kolhydrater ner av bakterierna i tjocktarmen och där kortkedjiga fettsyror och gaser bildas, förutom vitaminer och andra hälsofrämjande substanser. Vissa fibrer bryts inte ned helt (exempelvs cellulosa) vilket gör att innebär att dessa fibrer kan binda vatten och därmed öka avföringens volym, vilket i sin tur kan hjälpa till med tjocktarmens motorik och förhindra förstoppning.

Varför får vissa ont i magen av fibrer?

I den normala situationen innehåller tunntarmen en mindre mängd bakterier. Vid det som kallas SIBO (small intestine bacterial overgrowth) kan nivån av bakterier i tunntarmen vara över 1000 gånger högre än vid normalsituationen. Vissa vetenskapliga studier har visat en procentuell förekomst av SIBO i normalbefolkningen på mellan 1-40%.  Detta kan därför vara en anledning till varför vissa får ont i magen av fibrer. Det som händer vid överväxt av bakterier i tunntarmen är nämligen att de fibrer du äter kommer att göda bakterierna i tunntarmen i första hand. Eftersom nedbrytning av fibrer resulterar produktion av gas (vätgas, koldioxid och metangas) så kan detta ge betydliga symtom i form av uppsvälld och öm mage 1-3 timmar efter måltid. Detta innebär också att bakterierna i tjocktarmen blir “bestulna” på fibrer. Så hur gör vi då? Vi behöver helt enkelt ge tarmarna de bästa förutsättningarna för att ta emot fibrer och se till att tunntarmen inte har några tarmbakterier. Först då kan vi börja äta fibrer igen. 

Rensa tunntarmen på bakterier

Vad ska man göra om man får ont i magen av fibrer? Eftersom att en anledning till att man får ont i magen av fibrer kan vara på grund av SIBO är nästa naturliga steg att skapa så goda förutsättningar för tunntarmen som möjligt. Vi vill att fibrerna ska nå hela vägen till tjocktarmen och inte göda bakterier i tunntarmen på vägen. Så vad kan man då göra åt detta? Här gäller det att reducera sina bakterier i tunntarmen.

Efter att ha analyserat av över 10 0000 svenskars tarmflora har vi sett ogynnsam överväxt av bakterier i tunntarmen hos väldigt många. Därför har vi under flera år arbetat på att ta fram ett preparat för detta. Vi har sett positiva effekter av Rosenrot och Jatoba, med god antimikrobiell effekt samt lindring av lokala symtom. I några tillfällen har effekten uteblivit och efter att ha gått igenom ett antal botaniska preparat har Gutfeeling Labs identifierat ett mycket effektivt antimikrobiellt preparat som kunde adderats till Jatoba och Rosenrot. Därför har vi nu kunnat lansera vårt egna kosttillskott GutClear®. 

Varför GutClear®?

GutClear® har potential att minska nivån av bakterier i tunntarmen. Med låga nivåer av bakterier i tunntarmen bryts fibrer från kosten inte ned där utan dessa fibrer kommer ned i tjocktarmen, som är anpassad för denna nedbrytningsprocess. 



  • Kost
  • Tarmfloran

Mjölksyrabakteriernas goda egenskaper

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som bland annat kan producera mjölksyra. Mjölksyrabakterier producerar ämnen som hämmar tillväxt av bakterier, mögel- och jästsvampar vilka gör att mat ruttnar, möglar eller jäser. Det är kanske därför inte så märkligt att ett antal arter av mjölksyrabakterierna Lactobacillus- och Bifidobacterium har föreslagits kunna gynna hälsa.

Vad är mjölksyrabakterier?
  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO