Gutfeeling labs
Beställ en analys Logga in
/!\
Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare. Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare.

För att vår webbsajt ska fungera på bästa sätt ber vi dig att uppdatera din webbläsare eller använda en annan webbläsare. Läs mer här

Att ha bakterier i fel tarm

Gaser, uppblåsthet och obehag i buken

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm. I denna artikel kommer vi att gå in på SIBO - en bakteriell överväxt i tunntarmen som kan leda till gaser, uppblåsthet, obehag i buken men även drabba förmågan att ta upp näring från kosten. SIBO har dessutom visat sig vara associerad IBS, fettlever och autoimmuna sjukdomar som inflammatory tarmsjukdom och systemisk skleros.

Bakteriell överväxt till tunntarmen - SIBO

Det är i tjocktarmen som det absolut största antalet av tarmflorans bakterier befinner sig och det är där kostfibrer ska brytas ned, med produktion av kortkedjiga fettsyror och gaser till följd. Man får förmoda att naturen har ordnat det så, att dessa gasproducerande bakterier helt enkelt ska befinna sig i ett tarmsegment som ligger hyfsat nära ändtarmsöppningen.

Däremot är det inte helt ovanligt att bakterierna även befinner sig i tunntarmen. Detta kallas för SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), det vill säga en överväxt av bakterier i tunntarmen. Beroende på vilken population man studerat och vilka analysmetoder man har använt sig av, så har vetenskapliga  studier har visat en procentuell förekomst av  SIBO i normalbefolkningen på mellan 1-40% (se referenser 1, 2 nedan). 

Orsaken till SIBO anses bero på flera olika faktorer, bland annat:

 • Minskad mängd magsyra (kan bero på läkemedel och stress).
 • Reducerad tarmmotorik (kan bero på läkemedel och stress).
 • Långsam passage genom matsmältningssystemet (kan ses vid diabetes och MS).
 • Fickor i tunntarmen där bakterier kan samlas och förökar sig 
 • Hög ålder
 • Störningar i immunsystemet. 

Varför kan SIBO bli ett problem?

När bakterier i tunntarmen börjar bryta ned kostfiber kan detta leda till betydande besvär i form av uppblåsthet, överskott av gas, obehag i buken, diarré och viktminskning. Dessa symtom kommer ofta ganska tidigt (1-3 timmar) efter måltid.

Vissa bakterier jäser kolhydrater och bildar samtidigt vätgas och metangas. När dessa gaser fyller tarmen kan detta därför bidra till ballongmage och magknip. Vätgas har visat sig kunna bidra till diarré medan metangas kan bidra till förstoppning (3, 4). 

Att ha bakterier i tunntarmen kan drabba förmågan att ta upp näring

Tunntarmen, som är det längsta segmentet av tarmen, ansvarar för att ta upp näringen från kosten vi äter samt reglerar många endokrina (hormonella) signalvägar. Tunntarmen ansvarar även för utmognad och modulering av immunförsvaret (5, 6). Med en bakteriell överväxt i tunntarmen kan därför ett flertal viktiga funktioner som dessa drabbas.

SIBO spelar roll vid olika tillstånd och sjukdomar

SIBO är känt för att spela en roll vid en mängd olika tillstånd och sjukdomstillstånd, inklusive IBS (1, 7), fettlever (8), inflammatorisk tarmsjukdom (9) och andra reumatiska tillstånd som systemisk skleros (10). 

Det är fortfarande inte känt hur vanligt SIBO är i befolkningen men när det gäller IBS visade en metaanalys att upp till 60% av personer med IBS hade SIBO (11).

Vad är symtomen på SIBO?

Hur vet man om man har SIBO? Det finns flera olika symtom som kan indikera på att man har SIBO. Vi listar några av dem här nedan:

Symtom från magen

 • Magont eller kramp i tarmen
 • Svullen mage, ballongmage
 • Gaser och rapar
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Illamående
 • Halsbränna / sura uppstötningar

Allmänna symptom

 • Näringsbrist, B12 och järn
 • Viktnedgång
 • Utmattning
 • Ledvärk
 • Muskelsmärtor, fibromyalgi.
 • Födoämnesintolerans (ex. gluten)
 • Hudbesvär
 • Depression

Hur behandlas SIBO?

Behandling av SIBO beror på vilka faktorer som kan ha bidragit till att detta problem har uppstått, som exempel låg magsyraproduktion p.g.a. läkemedel eller stress samt en störd tarmmotorik. Det finns antimikrobiella behandlingar som kan hjälpa till med att reducera bakteriebördan i tunntarmen:

Antibiotika

Det räcker sällan att enbart ändra kost och livshållning vid SIBO. I de flesta fall behöver antimikrobiella preparat tas, vilka kan minska mängden bakterier i tunntarmen. Den vanligaste antibiotikabehandlingen vid SIBO är Xifaxan (verksamma substansen heter rifaximin). 

Örtantibiotika

Det finns en mängd växtpreparat som har antimikrobiella egenskaper. Fördelen jämfört med antibiotika är att växtantibiotika ofta har mindre negativ påverkan på de s.k. goda bakterierna i tarmen. En studie visade att örtmedicinsk behandling av SIBO var lika effektiv som Rifaximin (12). 

Tarmfloraanalys av Gutfeeling Labs och SIBO

Gutfeeling Labs kan ge vägledning kring kosttillskott som kan vara relevanta här. Dock kan inte SIBO diagnostiseras genom en tarmfloraanalys utan kräver oftast utandningstest. Det finns flera olika tester, googlar du på test för SIBO kommer det upp olika alternativ.

Parallellt kan det vara viktigt att försöka reducera stressnivån, att röra på sig (promenader är utmärkt) och, om möjligt, reducera användande av syraneutraliserande mediciner. Man brukar säga att det är klokt att pausa med mat under minst fyra timmar mellan måltiderna och därigenom låta tunntarmen tömmas på mat. På så vis kan tunntarmen evakuera resterande föda som annars kan bli en grogrund för ny bakterietillväxt i tunntarmen.
 

Beställ en analys

Relaterade artiklar

bra kost för tarmfloran påverkar hur vi mår
 • Tarmfloran

Tarmfloran påverkar hälsan

Det blir allt mer känt att tarmflorans sammansättning kan spela en roll vid olika sjukdomar - både fysiska och psykiska. Vi kommer att ta upp tarmflorans koppling till olika sjukdomar och åkommor samt vilka bakterier som i studier visat sig vara associerade till typ 2-diabetes och IBS, vilket leder oss till den intressanta frågan som gäller huruvida man kan reducera nivåer av bakterier associerade till typ 2-diabetes och IBS.

Kvinna med ibs håller om sin mage
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Vad är IBS och hur är det kopplat till tarmfloran?

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en form av funktionsstörning i tarmen som gör att den är extra känslig. IBS drabbar 15 % av befolkningen. Denna störning kan inte påvisas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är störda. Det har visat sig att personer med IBS faktiskt kan ha en ökad känslighet i hela mag-tarmkanalen (matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm, ändtarm). Här går vi igenom just tarmflorans koppling till IBS.