Hälsofördelarna med avokado

Om du har läst några av våra andra artiklar har du kanske märkt att vi ofta ger exempel på kost som är nyttigt för tarmfloran. Baserat på resultatet av en tarmfloraanalys får du råd om kost och kosttillskott med potential att balansera tarmfloran. Ett exempel vi tagit upp är avokadon, både i andra artiklar men även som ett livsmedel som ingår i våra kostråd (om analysen visar att din tarmflora kan gynnas av detta). Vi tycker dock att superfrukten förtjänar en helt egen artikel eftersom att den är så otroligt nyttig, inte bara för tarmfloran utan för hela kroppen! Här går vi igenom hälsofördelarna med avokadon och varför du bör införa den i din kost (förutsatt att du tål den såklart).

Avokado är nyttigt, kort och gott. Det innehåller en mängd nyttiga fetter och näringsämnen. Avokadons enkelomättade fettsyror har ett flertal kända hälsofrämjande effekter. Vi pratar ofta om kopplingen mellan tarmen och hjärnan där just enkelomättade fetter anses kunna skydda nervcellerna i hjärnan. I en annan artikel tog vi bland annat upp avokadon som ett exempel på bra mat för hjärnan. 

Bra för hjärnan

En medelstor avokado innehåller en hel del kostfibrer men framför allt resistent stärkelse  som bland annat den ”goda” bakterien Faecalibacterium prausnitzii kan bryta ned till hälsofrämjande smörsyra. Man kan säga att mat som kan hjälpa bakterierna i tarmen att producera smörsyra kan klassas som just “bra mat för hjärnan”. Smörsyra kan nämligen tas upp direkt från blodbanan till hjärnan och har visat sig ha en positiv påverkan på både nervceller och stödjecellerna i hjärnan. Resistent stärkelse har även visat sig medverka till att sänka det ”onda” kolesterolet i blodet.

Antioxidanter i avokadon hjälper mot oxidativ stress

En annan anledning till varför det är nyttigt med avokado är för att det innehåller antioxidanter. Antioxidanter motverkar oxidativ stress. Men vad är egentligen oxidativ stress och varför vill vi undvika det? Man kan säga att oxidativ stress innebär en kemisk obalans som uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler, eller när ämnen tas in i kroppen som orsakar skada (t.ex. vid rökning eller passiv rökning av cigaretter). För att förebygga oxidativ stress vill vi därför få i oss antioxidanter.

Avokadon är rik på vitamin E och folsyra

Avokado är även rikt på vitamin E och folat/folsyra. Människan behöver folsyra för att bygga upp och reparera DNA, vilket är relevant eftersom vi dagligen exponeras för en mängd skadliga ämnen bland annat från vår mat. Du får i dig folsyra genom kosten, exempelvis avokadon, men forskning har visat att folsyra även kan produceras av vissa tarmbakterier.

Kan avokado vara farligt?

Vi fick faktiskt frågan nyligen om avokado är farligt/giftigt. Det var något vi behövde kolla upp. För att ge ett enkelt svar: nej, avokado är inte giftigt - för människor. Avokado innehåller ett växtgift som heter persin som fungerar som ett naturligt skydd för avokadon. Giftet är generellt sett ofarligt för människor men kan skada vissa djur om de får i sig det i för stora mängder. Giftet hittas främst i avokadons bark, blad, kärna och skal. Små mängder av persinet läcker dock ut i fruktköttet, men som sagt är det generellt sett ofarligt för människor.

Vem får avokado i sina kostråd?

Om du exempelvis har låga nivåer av Faecalibacterium prausnitzii, en av tarmflorans s.k.  goda bakterier och som kan bryta ner avokadons resistenta stärkelse till smörsyra, får du troligtvis avokado som exempel på livsmedel att äta mer av. Tål du inte avokado? Då kan du testa att äta mer av blåbär som också kan gynna andra bakterier  som kan producera smörsyra, med positiv påverkan på nervceller och stödjecellerna i hjärnan. 


  • Kost

Så kan gurkmeja gynna hälsan

Gurkmeja och dess ämne Curcumin fått stor uppmärksamhet av forskare under de senaste åren. Det allmänna intresset för curcuminets terapeutiska effekt kommer av att curcumin har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper samt dessutom har visat sig ha positiva effekter vid flera typer av cancer.

Därför är gurkmeja så nyttigt
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Tarmflorans koppling till ångest och depression

Dagarna för att få koll på ens tarmbakterier med avsikt att balansera tarmfloran vid lågt stämningsläge, depression eller ångest är kanske inte så långt borta som vi tror. Forskare har blivit alltmer övertygade om att vi måste studera tarmen lika mycket som hjärnan för att förstå våra känslor och beteenden fullt ut. I denna artikeln tar vi upp hur tarmfloran och det psykiska måendet hänger ihop, hur kosten (framförallt probiotika) spelar in.

Tarmfloran, ångest och depression
  • Kost

Hälsofördelar med grönt te

Grönt te kan nog vara ett av våra absolut mest älskade teer på Gutfeeling Labs, för sin smak men framförallt för sina hälsoeffekter. Det är inte bara bra för tarmfloran utan för hela kroppen. Här tar vi upp de, enligt oss, 4 främsta hälsofördelar med grönt te.

4 anledningar att dricka grönt te varje dag