Avokado är nyttigt, kort och gott. Det innehåller en mängd nyttiga fetter och näringsämnen. Avokadons enkelomättade fettsyror har ett flertal kända hälsofrämjande effekter. Vi pratar ofta om kopplingen mellan tarmen och hjärnan där just enkelomättade fetter anses kunna skydda nervcellerna i hjärnan. I en annan artikel tog vi bland annat upp avokadon som ett exempel på bra mat för hjärnan.
Bra för hjärnan
En medelstor avokado innehåller en hel del kostfibrer men framför allt resistent stärkelse som bland annat den ”goda” bakterien Faecalibacterium prausnitzii kan bryta ned till hälsofrämjande smörsyra. Man kan säga att mat som kan hjälpa bakterierna i tarmen att producera smörsyra kan klassas som just “bra mat för hjärnan”. Smörsyra kan nämligen tas upp direkt från blodbanan till hjärnan och har visat sig ha en positiv påverkan på både nervceller och stödjecellerna i hjärnan. Resistent stärkelse har även visat sig medverka till att sänka det ”onda” kolesterolet i blodet.
Antioxidanter i avokadon hjälper mot oxidativ stress
En annan anledning till varför det är nyttigt med avokado är för att det innehåller antioxidanter. Antioxidanter motverkar oxidativ stress. Men vad är egentligen oxidativ stress och varför vill vi undvika det? Man kan säga att oxidativ stress innebär en kemisk obalans som uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler, eller när ämnen tas in i kroppen som orsakar skada (t.ex. vid rökning eller passiv rökning av cigaretter). För att förebygga oxidativ stress vill vi därför få i oss antioxidanter.
Avokadon är rik på vitamin E och folsyra
Avokado är även rikt på vitamin E och folat/folsyra. Människan behöver folsyra för att bygga upp och reparera DNA, vilket är relevant eftersom vi dagligen exponeras för en mängd skadliga ämnen bland annat från vår mat. Du får i dig folsyra genom kosten, exempelvis avokadon, men forskning har visat att folsyra även kan produceras av vissa tarmbakterier.
Kan avokado vara farligt?
Vi fick faktiskt frågan nyligen om avokado är farligt/giftigt. Det var något vi behövde kolla upp. För att ge ett enkelt svar: nej, avokado är inte giftigt - för människor. Avokado innehåller ett växtgift som heter persin som fungerar som ett naturligt skydd för avokadon. Giftet är generellt sett ofarligt för människor men kan skada vissa djur om de får i sig det i för stora mängder. Giftet hittas främst i avokadons bark, blad, kärna och skal. Små mängder av persinet läcker dock ut i fruktköttet, men som sagt är det generellt sett ofarligt för människor.
Vem får avokado i sina kostråd?
Om du exempelvis har låga nivåer av Faecalibacterium prausnitzii, en av tarmflorans s.k. goda bakterier och som kan bryta ner avokadons resistenta stärkelse till smörsyra, får du troligtvis avokado som exempel på livsmedel att äta mer av. Tål du inte avokado? Då kan du testa att äta mer av blåbär som också kan gynna andra bakterier som kan producera smörsyra, med positiv påverkan på nervceller och stödjecellerna i hjärnan.