Ny forskningsrapport om tarmfloran och Covid-19
En nyligen publicerad forskningsrapport visade att låga nivåer av de ”goda” bakterierna Faecalibacterium prausnitzii och Bifidobacterium i tarmfloran var kopplade till mer ihållande symtom som trötthet, lungproblem och ledvärk vid Covid-19.
Det som är intressant med detta är att just bakterierna Faecalibacterium prausnitzii och Bifidobacterium i ett flertal tidigare studier har visat antiinflammatoriska egenskaper genom att hämma frisättning av pro-inflammatoriska immunhormoner. Det är därför extra intressant att forskningsstudien visade att det var just tarmbakterierna Faecalibacterium prausnitzii och Bifidobacterium som var lägre hos patienter med ett mer ihållande sjukdomsförlopp med allvarligare symtom som kronisk trötthet, andningsproblem och ledvärk.
Forskarna samlade data från 100 patienter med Covid-19
Förutom tarmflorans bakteriesammansättning så registrerades patienternas symtom och nivåer av inflammationsmarkörer i blodet. Resultaten antyder en koppling mellan sammansättningen av tarmfloran och hur starkt immunsvaret reagerar hos covidpatienter samt de efterföljande vävnadsskadorna. Forskarna tolkar resultaten som att lägre nivåer av tarmbakterier kända för att kunna påverka immunsystemet kan öka covidsjukdomens svårighetsgrad via minskad reglering av immunsystemet. Detta är speciellt intressant eftersom de allvarligaste symtomen vid Covid-19 är kopplade till den s.k. immunstormen, det vill säga att immunförsvaret överreagerar, vilket kan drabba de inre organen.
Kan tarmflorans profil säga något om riskerna för att utveckla långdragen covidsjukdom?
Forskarna föreslår att resultaten skulle kunna bidra till att etablera en tarmflorabaserad riskprofil för att identifiera de personer som riskerar att immunförsvaret överreagerar, vilket ses vid svår och långdragen covidsjukdom och som resulterar i allvarliga vävnadsskador, framför allt på lungorna.
Dessutom fann forskarna att en undergrupp av patienter med allvarliga symtom 30 dagar efter att SARS-CoV-2 var ute ur kroppen hade en avvikande tarmflora (dysbios) i form av lägre nivåer av Faecalibacterium prausnitzii och Bifidobacterium. Detta menar forskarna kan vara en potentiell förklaring till varför covidsymtom såsom trötthet, andningssvårigheter och ledvärk kan bestå även långt efter utläkning av själva virussjukdomen (”långtidscovid”).
Sammanfattningsvis kan vi säga att studien från Hong Kong bidrar med ny kunskap kring hur en avvikande tarmflora skulle kunna bidra till att förlänga och försvåra sjukdomsförloppet vid Covid-19.
Få koll på dina tarmbakterier
Med Gutfeeling Labs kan du få koll på dina Faecalibacterium prausnitzii och Bifidobacterium, samt råd om möjligheter att med kost och kosttillskott öka dessa gynnsamma bakterier.