Äppelcidervinäger, en ganska okänd välgörare för tarmfloran

Visste du att äppelcidervinäger kan påverka tillstånd som SIBO och SIFO? Äppelcidervinäger har flera hälsofördelar, som att sänka blodsockernivåerna, hjälpa vid viktminskning, bromsa kolhydratabsorptionen och förbättra matsmältningen. Här går vi igenom allt du behöver veta om äppelcidervinäger.

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) och SIFO (Small Intestinal Fungal Overgrowth) är två tillstånd där bakterier eller svampar växer i överdrivna mängder i tunntarmen, vilket kan leda till olika mag-tarmbesvär. 

Äppelcidervinäger har föreslagits som en naturlig behandling för dessa tillstånd, men även för att hålla undan SIBO/SIFO efter att framgångsrikt ha blivit av med dessa tillstånd.

Är äppelcidervinäger bra för magen? 

Äppelcidervinäger har visat sig ha flera hälsofördelar, och det finns några teorier om varför det kan vara bra att dricka detta före en måltid. 

Här är fyra anledningar till varför det är bra att dricka äppelcidervinäger innan maten.

1. Kan sänka blodsockernivåerna

Studier har visat att äppelcidervinäger kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna genom att förbättra insulinkänsligheten. Att dricka äppelcidervinäger före en måltid kan därför minska blodsockerhöjningar som vanligtvis uppstår efter en måltid med högt kolhydratinnehåll.

2. Kan hjälpa vid viktminskning

Äppelcidervinäger sägs också hjälpa till att öka mättnadskänslan, vilket kan leda till minskat matintag och därigenom viktminskning. Detta kan vara relaterat till det faktum att äppelcidervinäger innehåller ättiksyra, som kan minska hastigheten på magtömningen och öka mättnadskänslan vilket också kan hjälpa dig att inte överäta. En studie visade att personer som konsumerade äppelcidervinäger tillsammans med en måltid kände sig mer mätta och åt därefter färre kalorier än personer som inte hade druckit äppelcidervinäger. Ökad mättnadskänsla kan innebära att du inte känner behov av att äta mellanmål. Detta passar speciellt bra vid SIBO, eftersom en tom tunntarm under längre tid har större chans att läka.

3. Kan bromsa absorptionen av kolhydrater i maten

Äppelcidervinäger innehåller ättiksyra, som kan hjälpa till att bromsa absorptionen av kolhydrater i maten, vilket kan minska blodsockersvängningar efter måltiden. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med diabetes eller insulinresistens. 

4. Kan förbättra matsmältningen

Äppelcidervinäger har också visat sig kunna förbättra matsmältningen genom att öka produktionen av magsyra och främja produktionen av enzymer som hjälper till att bryta ner maten.

Är äppelcidervinäger bra för magen vid SIBO och SIFO?

Magsekretion

Äppelcidervinäger kan hjälpa till att öka produktionen av magsyra. Detta kan vara fördelaktigt för att förhindra att bakterier och svampar växer över till tunntarmen. Att ha för många bakterier i tunntarmen kallas SIBO, och att ha överväxt av svamp i tunntarmen kallas SIFO. 

Balansera pH

Vissa forskare tror att äppelcidervinäger kan hjälpa till att återställa en sund pH-nivå i magen, vilket potentiellt kan minska överväxt av skadliga mikroorganismer. 

Antimikrobiella effekter

Äppelcidervinäger innehåller ämnen som ättiksyra, som har visat sig ha viss antimikrobiell aktivitet. Detta kan bidra till att kontrollera överväxten av bakterier och svampar i tarmen.

Hur mycket äppelcidervinäger ska man dricka?

Om du vill prova att dricka äppelcidervinäger före en måltid är det viktigt att göra det med måtta och överväga att konsultera din läkare först, särskilt om du har några hälsoproblem eller tar mediciner. Vår rekommendation är att börja med 1 tesked (5 ml) och öka till upp till max 2 matskedar (30 ml) i ett glas vatten.

Kosttillskott vid SIBO

GutClear®

En vanlig orsak till en bråkig mage är att man har tarmbakterier på fel ställe, i tunntarmen, även kallat SIBO. GutClear® kan hjälpa dig att minska bakterierna i tunntarmen och ge din mage en nystart.

Ordinarie pris Försäljningspris 390 kr 390 kr
inkl moms.

Leverans till din brevlåda 1-3 arbetsdagar efter beställning.


  • Tarmfloran

Ghrelin - hungerhormonet

Ghrelin är ett hormon som mestadels produceras och frisätts i magsäcken, men också i tunntarmen, bukspottskörteln och i hjärnan. Ghrelin kallas för "hungerhormonet" eftersom det stimulerar aptiten och främjar lagring av fett i fettvävnaderna.

5 saker du kan göra för att balansera ditt hungerhormon
  • Tarmfloran

IBS, läckande tarm och SIBO, hur hänger det ihop?

Många i Sverige lider av en bråkig mage, och cirka 15-20 % av befolkningen har diagnosen IBS. Det är så pass många att det klassas som en folksjukdom. IBS eller irritable bowel syndrome som det står för, är en vanlig diagnos om man inte hittar någon orsak till besvären. Men studier har visat att de flesta med IBS faktiskt har SIBO. Något som kan betyda mycket för de som planerar livet efter sin mage.

IBS kan bero på SIBO
  • Tarmfloran

Överväxt av svampen Candida i tunntarmen

Strulig mage, sötsug, trötthet och koncentrationssvårigheter? Det kan faktiskt bero på att du har svampen Candida i tarmen. SIFO står för small intestinal fungal overgrowth och innebär att man har överväxt av en jästsvamp som kallas Candida, framför allt i tunntarmen. SIFO kan skapa en hel del problem, inte bara i magen utan också i resten av kroppen.

Hur skiljer sig SIFO från SIBO?