Gutfeeling labs
Beställ Logga in
/!\
Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare. Du besöker Gutfeeling Labs med en äldre webbläsare.

För att vår webbsajt ska fungera på bästa sätt ber vi dig att uppdatera din webbläsare eller använda en annan webbläsare. Läs mer här

Nyttig bananglass med mörk choklad och havrecrunch

Här kommer ett fantastiskt gott och tarmflora-nyttigt recept på en krämig bananglass med små bitar av mörk choklad och ett krispigt crunch med havre och agavesirap från En På Melonen . Detta är den typen av efterrätt som fungerar precis lika bra som frukost, lunch och middag. Ja, du läste rätt. 

Recept på bananglass som gynnar tarmfloran

Denna bananglassen innehåller fullt med bra saker för dig och din tarmflora. Den är framförallt bra för dig med låga nivåer av Bifidobacterium. Så har du gjort en tarmfloraanalys och sett låga nivåer av Bifidobacterium är denna glassen din nya bästa vän. Ett tips är att använd aningen omogna bananer - då är nivåerna av kalium, mangan, C-vitamin samt fibrerna pektin, oligofruktos och resistens stärkelse som högst. Den mörka chokladen (gärna över 70 %) innehåller polyfenoler. Polyfenoler fungerar som näring till de hälsofrämjande bakterierna Akkermansia, Lactobacillus och Faecalibacterium prausnitzii. Dessa tre bakterier vill vi gärna ha i tarmfloran då de bland annat kan hjälpa till att bryta ner laktos, sänka kolesterolet och skydda tarmens slemhinna. Låga nivåer av Faecalibacterium prausnitzii i tarmfloran har ju dessutom visat sig vara kopplat till mer ihållande symtom som trötthet, lungproblem och ledvärk vid Covid-19.

Bananglass med choklad och havre för tarmfloran

Ingredienser

 • 3 st frysta grönare bananer
 • ½ msk kokosolja
 • 1 dl havregryn
 • 1 ½ msk agavesirap
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 30 g mörk choklad minst 70 % i tarmfloran.

Så här gör du

 1. Stek havregryn tillsammans med kokosolja, agavesirap, salt och vaniljpulver på medelvärme tills havregrynen är gyllene.
 2. Ställ det åt sidan och låt det svalna och bli lite krispigt.
 3. Mixa de frysta bananerna tills det är slätt.
 4. Häll upp bananglassen i en skål, ha på havrecrunchet och riv eller hyvla på rikligt med mörk choklad

Detta recept är framtaget av En På Melonen. I samarbete med Gutfeeling Labs har hon gjort en analys av sin tarmflora och delar med sig av recept som är framtagna specifikt för att gynna tarmfloran baserat på de tarmbakterier vi mäter i vår analys.

Beställ en analys

Relaterade artiklar

Citron, kryddor och annan bra mat för hjärnan
 • Tarmfloran
 • Livsstil

5 goda vanor för tarmfloran

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Hälsosamt grönt te i vit mugg
 • Kost
 • Tarmfloran

Hälsofördelar med grönt te

Grönt te kan nog vara ett av våra absolut mest älskade teer på Gutfeeling Labs, för sin smak men framförallt för sina hälsoeffekter. Det är inte bara bra för tarmfloran utan för hela kroppen. Här tar vi upp de, enligt oss, 4 främsta hälsofördelar med grönt te.