Artiklar om tarmhälsa

Här har vi samlat våra artiklar så att du kan ta del av tips, fakta kring tarmfloran, maghälsa och exempelvis spännande information om hur tarmfloran och resten av kroppen kommunicerar. Kom gärna med tips på vad du vill läsa mer om. Vi fyller på med artiklar här efterhand, så kolla gärna förbi då och då!

 • Tarmfloran

Dålig matsmältning påverkar hela kroppen

Matsmältningen är den process där kroppen bryter ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att näringsämnena kan absorberas och användas. Processen börjar i munnen där maten tuggas och blandas med saliv, fortsätter i magen där den bryts ner ytterligare av magsyra och enzymer, och avslutas i tunntarmen där näringsämnen absorberas. Slutligen passerar resterna vidare till tjocktarmen där vatten absorberas innan det som är kvar utsöndras som avföring. Matsmältningen är grunden för en hälsosam kropp och viktigt för att du ska kunna tillgodose allt du äter. Om den inte gör det, påverkar det hela kroppen.

Hur vet man om man har dålig matsmältning?
 • Tarmfloran

Tarmfloran och immunförsvaret: Finns det en koppling?

Har du någonsin undrat hur din tarmhälsa påverkar ditt immunförsvar? Denna artikel utforskar den fascinerande kopplingen mellan tarmfloran och immunförsvaret. Vi dyker in i hur tarmbakterier kan påverka allt från inflammation och sjukdomsresistens till vaccinationseffektivitet och behandling av kroniska sjukdomar. Du får också praktiska tips om hur du kan förbättra din tarmhälsa och därmed stärka ditt immunförsvar

Tarmfloran och immunförsvaret
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor. SIBO kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten.

Vad ska jag tänka kring kost och diet vid SIBO?
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Så kan du påverka din vagusnerv och må bättre

Kroppens längsta nerv, vagusnerven, spelar en stor roll när det kommer till att aktivera parasympatiska nervsystemet. Den går mellan tarmsystemet och hjärnan och gör allt från att reglera vår hjärtfrekvens och matsmältning till att minska vår stressnivå och inflammation. Vi kan faktiskt själva göra en hel del för att ta hand om vår vagusnerv och stötta nervsystemet, både när det kommer till livsstil, vanor, kost och kosttillskott.

Livsstil och kost kan aktivera vagusnerven och öka ditt välmående
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Stress, SIBO och övervikt - hur hänger det ihop?

Det finns många faktorer runt omkring oss och i våra kroppar som kan påverka vår ämnesomsättning och aptitreglering. Kronisk stress är en väldigt vanlig sådan, som kan bidra till övervikt och till och med fetma. Stress sätter igång processer i kroppen som påverkar våra celler, hormoner och tarmar och ger ökad aptit och blodsockernivå, men också orsaka en bakteriell överväxt som i sin tur kan leda till inflammation och produktion av ämnen som kan öka risken för fetma.

Hur hänger SIBO och övervikt ihop?
 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

Navigera genom djungeln av vitaminer och kosttillskott

När man går in i en hälsobutik för att hitta kosttillskott som ska gynna hälsan kan det kännas som att man går in i en djungel. “Man ser helt enkelt inte skogen för alla trän” som man brukar säga. I denna artikel ska vi utforska de viktigaste kosttillskotten och hur de kan gynna din hälsa.

Vitaminer och kosttillskott
 • Tarmfloran

Det överraskande sambandet mellan SIBO och rosacea

Människors hälsa är ett komplext samspel mellan olika system i kroppen och ibland avslöjar forskning oväntade samband mellan två helt olika tillstånd. En sådan överraskande koppling har upptäckts mellan överväxt av bakterier i tunntarmen, även kallat SIBO, och hudsjukdomen rosacea.

SIBO och rosacea
 • Kost
 • Tarmfloran

Äppelcidervinäger, en ganska okänd välgörare för tarmfloran

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) och SIFO (Small Intestinal Fungal Overgrowth) är två tillstånd där bakterier eller svampar växer i överdrivna mängder i tunntarmen, vilket kan leda till olika mag-tarmbesvär. Äppelcidervinäger har föreslagits som en naturlig behandling för dessa tillstånd, men även för att hålla undan SIBO / SIFO efter att framgångsrikt ha blivit av med dessa tillstånd.

Är det bra att dricka äppelcidervinäger?
 • Tarmfloran

Ny forskning kring kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många har hört av sig till oss för råd efter att en vetenskaplig artikel av finländska forskare visat att tarmbakterien Desulfovibrio kan öka mängden av ett protein som anses orsaka Parkinsons sjukdom. Eftersom ni är många som frågat om vad resultaten av den vetenskapliga artikeln kan betyda har vi summerat den till er här, och vad vi tar med oss av resultaten.

Tarmbakterie verkar kunna vara en bidragande orsak till Parkinsons sjukdom